platenblad

 


Platenblad
verschijnt 8x per jaar en is het blad voor de platen/cd verzamelaars!
Samenstelling en redactie: René van Kaam

Voor info en abonnement : platenblad@planet.nl


In het laatst verschenen nummer (255)
Beste Gram Parsons albums
Allman Brothers Band
Joe Strummer en The Clash
Henk Bruinewoud
Violetta Parra
Regal Zonophone label

en natuurlijk alle vaste rubrieken zoals:
-Psychoplaatjes (door Hans van Seydlitz)
-De omgevallen Platenkast (Johan Peels inspecteert een verzameling)
-Muzikalia (door Jimmy Tigges)
-Alwaar de schoen wringt…(door Abel Schoenmaker)
-Vinyl touch (door Sytze Boorsma)
-Wow & flutter (door Wiebren Rijkeboer)
-Amerika correspondent Evert Wilbrink

In Platenblad wordt door muziekminnende medewerkers uitgebreid teruggeblikt op bands, artiesten, labels, stromingen enz. uit voornamelijk de jaren 60, 70 en 80.
Voor recensies door Platenblad’s René van Kaam van recentelijk verschenen lp’s die doorgaans minder aandacht krijgen zoals deze hieronder naar www.platenblad.wordpress.com

Bobbie Gentry – The Delta Sweete (2lp reissue, 2020)
Na een decennia-lange stilte rondom de muziek van Bobbie Gentry, staat ze de laatste jaren ineens weer volop in de belangstelling, wat in elk geval niet aan haarzelf is te danken want sinds 1982 (het jaar waarin ze 40 werd) is Gentry niet meer in het openbaar gesignaleerd en weigert ze consequent interviews.
Najaar 2018 verscheen al de 8 cd-box The Girl From Chickasaw County (The Complete Capitol Masters) waarop al haar lp’s zijn verzameld plus veel niet eerder uitgebracht materiaal. Tevens werd in datzelfde jaar in het kader van Record Store Day een lp met BBC-opnamen van haar uitgebracht. En vorig jaar nog eerde Mercury Rev haar met het album Bobbie Gentry’s The Delta Sweete Revisited
Die lp – het in februari 1968 verschenen The Delta Sweete – was haar tweede na het succesvolle en tevens schitterende debuut Ode To Billie Joe met het titelnummer dat van Bobbie Gentry een ster maakte. Gesterkt door het succes van de single Ode To Billie Joe, dat nummer 1 werd in de Amerikaanse Billboard Hot 100, en de lp kreeg Gentry artistieke vrijheid voor het maken van een opvolger. En dat werd dus The Delta Sweete (a concept album inspired by her Mississippi childhood), door velen beschouwd als haar ultieme meesterwerk. En nu is er dan een geremasterde heruitgave op vinyl van deze lp – bestaande uit acht eigen composities en vier covers – aangevuld met een lp vol bonusmateriaal.
Openingssong Okolahoma River Bottom Band heeft iets van de swamp-muziek van Tony Joe White. Verrassend overigens te merken dat de hier aanwezige versie lichtjes afwijkt (!) van die van de originele Capitol-lp. De overgang middels een strijkje naar Big Boss Man is schitterend, een overgang zoals die wel tussen meer nummers zit. Luister vooral eens hoe Parchman Farm met gitaar en op het eind een strijkje transformeert naar het melancholische en weemoedig stemmende Mornin’ Glory, dat én hemels is gearrangeerd (denk aan de lp The Secret Life Of Harpers Bizarre) én heel mooi zacht sensueel wordt gezongen.
Het bekende Tobacco Road krijgt een eigenzinnige uitvoering met ondermeer elektrische gitaar en mondharmonica, en een orkest dat in het volgende nummer – Penduli Pendulum – zelfs een hoofdrol opeist, zo mooi zwierig psychedelisch klinkt het. In het net als Mornin’ Glory weemoedig stemmende Jessye’ Lisabeth klinkt de enigszins hese zang van Gentry, ondersteund door ondermeer een sentimenteel klinkende mondharmonica, weer zwoel. Qua arrangementen is het blokje Penduli Pendulum/ Jessye’ Lisabeth/ Refractions overigens van grote schoonheid.
Ook de bonus-lp bevat veel moois (dat overigens voor een flink deel al op voornoemde cd-box staat, maar dat wel voor het eerst op vinyl verkrijgbaar is), waaronder de twee prachtige ingetogen nummers The Way I Do en Feelin’ Good – hier als demo met louter Gentry op akoestische gitaar en zang – die om de een of andere reden de lp niet haalden (en die volgens velen als vervanger van Louisiana Man de lp nóg beter zou hebben gemaakt).
Rest me te vermelden dat deze remaster duidelijk helderder en levendiger klinkt dan de originele Capitol-lp. Ook verkrijgbaar als 2cd met als extra de geremasterde lp in mono.

(René van Kaam)