platenblad

 


Platenblad
verschijnt 8x per jaar en is het blad voor de platen/cd verzamelaars!
Samenstelling en redactie: René van Kaam

Voor info en abonnement : platenblad@planet.nl


In het laatst verschenen nummer (260)
De beste albums van Dr. John
Man story
Lead Belly
Lynyrd Skynyrd
Joop Lelieveld
Hans van Deventer
Regal Zonophone label

en natuurlijk alle vaste rubrieken zoals:
-Psychoplaatjes (door Hans van Seydlitz)
-De omgevallen Platenkast (Johan Peels inspecteert een verzameling)
-Muzikalia (door Jimmy Tigges)
-Alwaar de schoen wringt…(door Abel Schoenmaker)
-Vinyl touch (door Sytze Boorsma)
-Wow & flutter (door Wiebren Rijkeboer)
-Amerika correspondent Evert Wilbrink

In Platenblad wordt door muziekminnende medewerkers uitgebreid teruggeblikt op bands, artiesten, labels, stromingen enz. uit voornamelijk de jaren 60, 70 en 80.
Voor recensies door Platenblad’s René van Kaam van recentelijk verschenen lp’s die doorgaans minder aandacht krijgen zoals deze hieronder naar www.platenblad.wordpress.com

Chris Stapleton – Starting Over (2020)
Nog net op tijd voor de jaarlijstjes verschijnt van Chris Stapleton een van de mooiste albums van 2020. Starting Over is zijn vierde lp en voorlopig zijn beste en meest gevarieerde. Veel liedjes van Stapleton hebben country-roots en er staan zeker ook enkele pure, ingetogen countryliedjes op deze dubbel-lp, waaronder Old Friends en Nashville, TN (beide met achtergrondvocalen van Chris’ vrouw Morgane) die niet hadden misstaan op Guy Clark’s meesterwerk Old No.1. Of neem het gevoelige When I’m With You.
Maar er is meer. Het begint al met Stapleton’s rauwe en intense zang, die een beetje in de hoek zit van John Hiatt en John Fogerty. En over Fogerty gesproken: nummers als Devil Alway Make Me Think Twice en Arkansas doen me denken aan een Creedence-nummer als Green River. De sombere begeleiding met strijkjes in Cold refereert dan weer aan de muzikale omlijsting van veel Tindersticks-songs. De melodie van het couplet van Maggie’s Song heeft wel wat van een trage uitvoering van The Weight van The Band. Whiskey Sunrise is een slepende song met rustige coupletten en bijna schreeuwende refreinen inclusief vet gitaarwerk. En ook in de boogierock up-tempo song Worry B Gone zit een heerlijke gitaarsolo.
Starting Over – gestoken in een nagenoeg witte klaphoes – eindigt ongetwijfeld heel hoog in mijn jaarlijstje van 2020.

(René van Kaam)