vinylzaak 2016

vinylzaak2016

Dank aan alle deelnemers aan de vierde verkiezing van de Vinylzaak van het jaar, het vervolg van een mooie traditie aan het eind van het jaar, lijstjestijd.


VARIAWORLD VINYLZAAK VAN HET JAAR

Vorig jaar steeg de zaak van Wilco de Bruin van 41 naar 5 en nu door naar nummer 1, dus vanaf nu drager van de titel VINYLZAAK 2016. Van harte gefeliciteerd! Naast de winkel organiseert Wilco met zijn team ook platenbeurzen, neemt deel aan veel andere beurzen en is er een webwinkel. Volgens een van de stemmers zijn de sterke punten: “Aardige mensen en dito sfeer, veel vaart in de uitgebreide collectie, verse-bonen-koffie, scherpe prijzen, bijna knusse locatie, gezellig druk en veel muziekpraat onderling, Een verslavend zaakje. Nummer1!”

Diskid uit Zwolle wist onder de bezielende leiding van Hank en Antoinette de welverdiende tweede plaats vast te houden. Een knappe prestatie. Winnaar in 2014 en 2015, Wim’s Muziekkelder uit Doetinchem eindigde dit jaar op een knappe derde plaats in de lijst. Vorig jaar nieuw op 10 en nu verder gestegen naar plek 4 is Vinylparadijs uit Geesteren. Eigenaar Bart Haselbekke heeft in vrij korte tijd een zaak met landelijke bekendheid opgebouwd. Een nieuwkomer op vijf is Kay’s Odyssey in Wagenberg. De zaak in 2de hands platen en boeken bestond al een aantal jaren maar is afgelopen jaar verhuisd naar een groter pand en verkoopt nu ook nieuwe platen en weet een steeds grotere klantenkring aan zich te binden. Op plaats 8 vinden we de populairste Belgische vinylzaak van 2016, Music Media Corner uit Boom. Een andere nieuwkomer in de top 10 is Walk in uit Deventer. Vaste waarden North End, Concerto en Popeye handhaven zicht in de top van de lijst.

Over veel vinylzaken werden lovende woorden uitgestort.
Een selectie van toelichtingen van de inzenders vind je onderaan deze pagina.

Hieronder de lijst voor 2016, in totaal kregen dit jaar 138 winkels minimaal een stem. Drie winkels zijn nieuw in de bovenste 50, ze hadden vorig jaar geen stemmen gekregen, 7 vinylzaken hadden vorig jaar wel stemmen maar staan nu nieuw bij de bovenste vijftig. Totaal dit jaar dus tien nieuwe winkels bij de bovenste vijftig.
De stemmen kwamen binnen na mijn oproep via www.lpvinyl.nl en www.facebook.com/lpvinyl waarvoor nogmaals hartelijk dank. Staat jouw favoriete winkel te laag of er niet bij, eind 2017 is er weer een kans.
Maar bezoek ook in 2017 de Vinylzaken, ook die bijna 200 die niet in deze Vinylzaken top 50 voorkomen (alle vinylzaken zijn te vinden op www.lpvinyl.nl/platenzaken/)

2016 2015 vinylzaak plaats
1 5 Variaworld Deventer
2 2 Diskid Zwolle
3 1 Wim’s Muziekkelder Doetinchem
4 10 Vinylparadijs Geesteren
5 nw Kay’s Odyssey Wagenberg
6 3 North End Haarlem
7 47 Walk in Deventer
8 13 Music Media Corner Boom
9 6 Concerto Amsterdam
10 9 Popeye Hengelo
11 26 Eardrum buzz Amsterdam
12 24 Sounds Venlo
13 21 Minstrel Music Zwolle
14 36 Velvet Music Leiden
15 7 Wool E shop Gent
16 20 Waaghals Arnhem
17 11 Vynilla Gent
18 61 Diggers Recordstore Tilburg
19 18 Sounds Haarlem
20 12 Roots Mail Music Breda
21 17 Kroese Arnhem
22 8 Velvet Music Breda
23 15 Evelyn Novacek Hoogezand
24 25 Vinylfabriek Terborg
25 nw Rock Maniac Records Gouda
26 19 Plato Zwolle
27 42 Grey Breda
28 82 Waaghals Nijmegen
29 66 Record Hustler Den Bosch
30 35 Green vinyl Breda
31 46 Kroese Nijmegen
32 45 Waxwell Amsterdam
33 14 Sounds Tilburg
34 49 Big bad wolf Leeuwarden
35 33 Demonfuzz records Rotterdam
36 4 Vinyl Grove Den Haag
37 28 Record Friend Amsterdam
38 29 Plaatboef Rotterdam
39 16 Sounds Delft
40 37 Vinylarchief Nijmegen
41 nw George and the Bear Genk
42 27 Music Mania Gent
43 72 Velvet Music Amersfoort
44 41 Plato Groningen
45 32 Off the record Kampen
46 154 Vanderveen Assen
47 39 Didi Heerlen
48 34 Elpee Groningen
49 62 Velvet Music Amsterdam
50 92 Kinsum records Maastricht

1             Variaworld          Deventer
Variaworld Deventer numero 1. Kan er mijn echtgenoot uren parkeren. Hij krijgt er koffie en kan er zijn ei kwijt, zegt hij. En zijn geld want helaas kan hij er ook pinnen…
Nog steeds sta ik versteld van de hoeveelheid “moeilijk te vinden” platen.
De beste platenzaak van Nederland. Verschillende zijn goed, sommige zijn beter, maar eentje is het best. Variaworld in Deventer spant de kroon. Sterke punten: Aardige mensen en dito sfeer, veel vaart in de uitgebreide collectie, verse-bonen-koffie, scherpe prijzen, bijna knusse locatie, gezellig druk en veel muziekpraat onderling, Een verslavend zaakje. Nummer1!
Gezellige winkel met een zeer ruim aanbod, zowel vinyl als CD’s. Wilco koopt met regelmaat grote en interessante partijen in waardoor er altijd wel iets interessants te vinden is.
Als ik een dagje in die stad ben, zorg ik altijd dat ik er even langs ga. En zoals altijd loont het. Ik kom altijd weer met een tas vol thuis. Ook voor mensen met een kleine portemonnee genoeg te vinden.
Assortiment wisselt nogal eens. Soms kom ik er met tassen vol naar buiten, soms met 1 plaatje. Heerlijk assortiment, gezellig en vooral altijd weer verse aanvoer.
Wilco is een van de hardst werkende platenboeren van het land.
Wilco de Bruin heeft met zijn mensen hart voor de zaak een goede service en staan altijd met raad en daad je bij en hebben ook oog voor de klant en een bakkie koffie en thee worden je altijd als eerst vriendelijk aangeboden.Een topzaak mijn nummer 1 van 2016!
Toffe gast die Wilco en Danique een toffe meid, altijd positief ingesteld en erg meedenkend, het is als of we samen de platen verzamelen en,ik kom er regelmatig en vaak

2             Diskid    Zwolle
Ik rij gerust een uur naar Zwolle (ik woon in het midden van het land) om bij DISKID tussen het vinyl te struinen. Hank en Antoinette zijn enorm gastvrij, hebben kennis van zaken en weten heel goed wat dienstverlening en klantbeleving inhoudt. De etalage nodigt meteen uit om een kijkje te nemen in deze mooie winkel. Bij binnenkomst valt de ruimte op (die efficiënt wordt gebruikt, zonder dat je struikelt over dozen en kratten vol lp’s e.d.). Een verademing vergeleken met de vorige locatie! Deze zaak wordt gerund door 2 vriendelijke en enthousiaste mensen, die bovendien ook nog eens kennis van zaken hebben.
Ik zie heel wat platenzaken in het buitenland maar Diskid is steevast prettig thuiskomen na een lange reis. Gemoedelijk & professioneel, collectors items & cheapo’s, een mooie combinatie en ik ga er altijd weg met vers vinyl en een goed humeur. Met dank aan Antoinette & Hank.
Wat een fantastische zaak is dit! Enthousiaste, bevlogen en vooral aardige mensen.Daarnaast zijn Hank en Antoinette in het bezit van een flinke portie vakkennis.Ik kom er altijd met een warm gevoel weg, meestal in het bezit van een fijn stukje vinyl.
Antoinette & Hank zijn super enthousiast en zeer behulpzaam voor de vinylverzamelaar. Leuke winkel, De sfeer in de winkel is echt huiskamersfeer, ze hebben een ruim assortiment en hebben veel kennis van muziek en verhalen over muziek die ze graag delen met hun klanten.
Hank en Antoinette zijn super vriendelijke mensen die altijd proberen met je mee te denken. Als ze iets niet hebben, doen ze hun uiterste best om de desbetreffende plaat alsnog te bemachtigen.

3             Wim’s Muziekkelder       Doetinchem
Mooie zaak, en een eigenaar met passie en kennis!
Elke zaterdag bandjes elke week wat anders, breed aanbod 2ehands en nieuw vinyl/cd. Waarom? Geweldige, vriendelijk doch realistisch geprijsde collectie. Wim weet wat klantvriendelijkheid is, heeft kennis van zaken en hij is bovenal liefhebber en dan pas zakenman.
Het is net of er steeds meer te beleven valt in deze uitgebreide vinylzaak, meer muziek, breder assortiment, helemaal mijn smaak.
Nog steeds mijn vaste leverancier van platen.De plek waar even geen tijd bestaat, tot sluitingstijd.
De geborgenheid die de kelder geeft, maakt het dat je daadwerkelijk even uit de allerdaagse tijd en drukte stapt om in alle rust te kunnen concentreren op muziek

4             Vinylparadijs      Geesteren
Ruim assortiment, perfecte service en ook altijd veel singles. Ook altijd gezellig, vriendelijke mensen daar. Ik kom er graag.
Waarom? Het is een hele mooie winkel, prettige sfeer, groot aanbod. Ze zoeken met je mee. Vriendelijke mensen vooral. Kortom, De zaak.
Pas begonnen maar heeft een prachtige collectie platen en singles die hij steeds vernieuwd.
Erg enthousiast ook. Top zaak in vinyl!
Er staat altijd koffie klaar en Bart heeft alle tijd voor een praatje.
Het assortiment is vrij divers zowel 2e hands als nieuw vinyl. De platen worden verkocht voor schappelijke prijzen. Een 5/6 keer per jaar houdt Bart een platenmarkt op zijn terrein, waar een aantal
handelaren hun vinyl verkopen. Kortom: Een gezellige zaak.
Een hele ruime prettige zaak, heel netjes ingericht, zowel wat nieuw als tweede hands. Goed gesorteerd en geëtaleerd. Een eigenaar met kennis, prettig in omgang. Ook top van de platenevenementen voor zijn deur. Jammer dat het zo ver rijden is, anders zou ik er wekelijks langs gaan. Echt een aanrader.

5             Kay’s Odyssey   Wagenberg
Goede sfeer, enorme collectie, elke week weer wat nieuws, mooie doorloop in de collectie. Beperkte openingstijden.
Vanwege hun uitgebreide assortiment gebruikt en nieuw vinyl en hun klantvriendelijkheid. Heerlijk huiskamergevoel.
Overvol met vinyl ( boeken CD DVD, platenspelers), geen plekje onbenut, leuke inrichting ( lees : niet zo’n klinische nieuwe winkel )
Ik kom al zn 6 jaar met veel plezier bij deze zaak. Heb ze zien groeien van klein naar de mooie zaak die het nu is. Zeer gevarieerd assortiment, je vind er altijd wel iets naar je keuze! En daarbij word je gastvrij ontvangen met koffie en de lekkerste stroopwafels van Brabant. Toppie!
De sfeer is gemoedelijk en open, iedereen is welkom ongeacht je smaak.
Ruim assortiment in vinyl, 12 inches, singles, lp’s, nieuw vinyl, en zelfs platenspelers zijn er te koop! Verder is het altijd een gastvrij ontvangst met koffie/thee en een stroopwafel, altijd prettige gesprekken over allerlei soorten muziek en worden er vele stromingen muziek gedraaid, voor ieder wat wils dus! Het is altijd de moeite waard om daar in het weekend te cratediggen!
Niet alleen vanwege de altijd hartelijke ontvangst met koffie en een stroopwafel. Grote voorraad goede muziek, in veel genres, ze kunnen je veel over de diverse muziek vertellen. De kwaliteit van het aanbod ligt hoog, het vinyl en de hoezen zijn er keurig in orde.
Ze houden er geen bullshitpraatjes of lulkoek, gewoon zoals het is, niet mooier dan het is.
En dan zijn er ook nog veel muziekgerelateerde boeken, andere boeken en audioapparatuur.
Dit is mijn ‘stamcafé’.

6             North End           Haarlem
Super leuke zaak, gezellig en medewerkers die weten waar ze het over hebben en altijd super toffe instores. Onno en z’n crew verdienen het om hoog in de lijst te eindigen.
Veel aanbod, leuke mensen die wat voor je willen doen, goede sfeer, instores, nette prijzen.
Deze topzaak met steeds weer geweldige instores en een prima service bestaat volgend jaar 50 jaar! Mijn favoriete zaak voor nieuw vinyl.

7             Walk in Deventer
Ggigantische collectie kwaliteits vinyl en rarities. Marcel is klantvriendelijk en liefhebber en heeft nagenoeg wekelijks nieuwe aanvoer.
Marcel, toffe gast en ook altijd passievol aan het mee zoeken voor mijn verzamelingen.

8             Music Media Corner       Boom
Chauvinistisch als we zijn ga ik voor een lokale Belgische zaak, Tom Claes is dan ook een top kerel !! Goede service, scherpe prijzen, gezellige boel. Wat moet een mens meer hebben ?
Tom is de platenboer die ik me had gewenst als jonge platenkoper. Zijn ietwat sombere voorkomen verbergt een enorme gedrevenheid, en zijn winkeltje in het eveneens ietwat sombere Boom herbergt een warm kloppend muziekhart.

9             Concerto             Amsterdam
Blijft een heerlijke zaak, een instituut, waar ik graag ronddwaal.
Omdat ik er al 32 jaar met veel plezier kom

10          Popeye Hengelo
Johan is de meest echte platenzaakeigenaar in ons land, met kennis en liefde voor z’n vak.
Popeye al sinds mijn 17 e ( nu 59 jr) mijn top 1 zaak mede doordat de eigenaar, Johan Dollekamp, er alle energie in steekt sinds jaar en dag!
Johan is een topper als het gaat om muziekkennis en advies.

11          Eardrum buzz    Amsterdam
ik ben heel erg fan van de 1 euro singles die op jaar zijn geselecteerd

12          Sounds Venlo
De grootste en mooiste collectie van Nederland
Heeft de perfecte combinatie van kwaliteit en kwantiteit. Nieuw en oud vinyl tegen realistische prijzen. Top!
Ze hebben een hele verdieping met alleen vinyl, er is een erg ruime keuze aan muziek. De verkopers/eigenaren hebben veel verstand van muziek en geven goede adviezen. Een misschien wel het belangrijkste: ze hebben hart voor hun zaak.
Personeel dat van de hoed en de rand weet, prima aanbod, uitstekende service.

13          Minstrel Music  Zwolle
Een zaak met mooi assortiment en waar je op hoog niveau met de eigenaar kan bomen over een keur aan muziek.
Minstrel is het hart van Assendorp in Zwolle en soms net de zoete inval voor muziek liefhebbers. Oud of jong, er is altijd wel iets te vinden al dan niet aanbevolen door de immer gedreven Arjan.
Kleine winkel volgepakt met platen winkelt niet altijd fijn, maar toch is het prima. Je mag lekker je gang gaan de opgestapelde dozen met platen doorspitten. Kastjes opentrekken. Als je eenmaal bezig bent vind je de meest obscure plaat na de andere.

14          Velvet Music      Leiden
Zijn dit jaar heel mooi verbouwd en groter geworden( hoe heeft het ooit in de kleinere winkel gepast?) Leuk, gezellig en goed geïnformeerd personeel, en last but not least zelf festivals organiseren kunnen ze ook nog!
Ruim aanbod en een mooie zaak op prachtige locatie
Mooie (verbouwde) winkel, erg aardig en deskundig personeel, heul veul keus. What else?

16          Waaghals Arnhem           Arnhem
Al jaren de beste zaak van Arnhem, altijd iets te vinden.

18          Diggers Recordstore       Tilburg
Alle platen gewassen en evt nieuw gelijmde hoezen EN nieuwe binnenhoezen EN een goede prijs!
Goeie platen, alles netjes en personeel met passie.
Relatief nieuwe platenzaak in mijn woonstad Tilburg. Groot oppervlakte met prettig geprijsd vinyl, zowel nieuw als tweedehands. Er treden regelmatig bandjes op en ze hebben een grote voorraad 7″ singles. Al met al een fijne zaak waar ik elke week wel vertoef.

19          Sounds Haarlem
Ruime keuze en ook veel 2e hands vinyl voor de liefhebber.

20          Roots Mail Music             Breda
Vanwege de enthousiaste, bevlogen, maar vooral aardige eigenaar Joop. Als ie een tap naast z’n kassa had, had ik geen enkele reden om er weg te gaan.
Waar wordt je nog verrast met een lekkere kop vers gezette koffie als je je weer komt verlustigen aan al het moois wat joop van Roots Mail Music je oortjes aanbiedt ? Nergens toch ? Al ongeveer 20 jaar mijn enige ‘platenboertje’
Eigenaar Joop van Gool immer hartelijk, altijd een goede tipgever, weet waar hij over praat

23          Evelyn Novacek Hoogezand
Prachtige winkel met groot assortiment, mooie website, vriendelijke eigenaren, geweldige etalages
Regelmatig live muziek leuk winkeltje en veel nieuwe en tweedehands platen, keurige prijzen.
De vakkennis, de vriendelijkheid en de liefde voor muziek druipt er af.

24          Vinylfabriek        Terborg
Breed assortiment en een eigenaar met passie voor vinyl.

25          Rock Maniac Records     Gouda
Jonge gast die met veel enthousiasme en kennis van zijn hobby, zijn werk heeft gemaakt.
Leuke enthousiaste gozer die het verdient. Net een jaartje bezig. Helemaal top.
Goed assortiment voor een mooie prijs.
Een klein maar prettig zaakje in Gouda. Kwa opzet ook 2e hands met nieuw, ook iemand met kennis. Het is comfortabel neuzen in de bakken, niet dat strakke gedoe.
Jitse is een gedreven jonge ondernemer met hart voor zijn klanten.

26          Plato      Zwolle
De zaak waar mijn muziekliefde begon. Super behulpzaam personeel, ruime keuze, prijzen zijn vrij scherp. Voornamelijk goed voor nieuw spul.
Fijne medewerkers, kom er vaak voor nieuw vinyl en bestellingen. Is mijn favoriete Plato-zaak geworden.

29          Record Hustler Den Bosch
Enorme zaak en vriendelijk personeel. Bakje koffie en rustig door alle bakken neuzen, top zaak.

31          Kroese Nijmegen
Grote zaak, aardige mensen, veel keuze, leuke aanbiedingen, maar ook niet-aanbiedingen zijn zeer scherp geprijsd.

32          Waxwell               Amsterdam
Zeer ruime voorraad funk en soul. Tevens genoeg pop/rock. Mooie titels. Geeft goede tips, denkt mee. Qua prijs ook prima. Misschien soms te duur, maar onderhandelen kan altijd!

33          Sounds Tilburg
Handig in dezelfde stad als waar ik woon en breed assortiment.

34          Big bad wolf       Leeuwarden
Tamme : De meest mellow heavy metal platenbaas van de Benelux!
Topzaak, gespecialiseerd in Metal en Punk. Superaardige eigenaar die daarnaast ook een stichting beheert voor beginnende bands te laten opnemen

35          Demonfuzz records         Rotterdam
Veel en vol, maar prima collectie. Vaak mooie nieuwe funk, soul platen. De “as-is”  platen zijn altijd prima: scherpe prijs, iets mindere kwaliteit (maar prima voor mij!)

36          Vinyl Grove         Den Haag
Omdat alleen vinyl wordt verkocht, goed aanbod, verse koffie, fijne eigenaar

38          Plaatboef             Rotterdam
In feite de ideale platenzaak in mijn optiek. Enorm ruime voorraad, inclusief een koopjeskelder. De zaak oogt rommelig en een beetje smoezelig, maar zo hoort een platenzaak naar mijn mening te zijn. De prijzen zijn keurig en zeker niet buitensporig. Mooi aanbod aan post-punk ook, mijn favoriete genre. Klein minpuntje: de ruimte is nogal krap.

39          Sounds Delft
Toffe gasten, enorm aanbod (veel metal en hardrock), maar wel vaak wat rommelig en de zaak is (te) klein waardoor je bij het rondsnuffelen vaak elkaar een beetje in de weg loopt.

40          Vinylarchief        Nijmegen
Echt een plek waar je een dagje rond kan snuffelen, ook makkelijk te bereiken vanaf station. Vriendelijk personeel en maakt bij grotere aantallen leuke deals.
Bizar breed assortiment, chaotische winkel, maar op een leuke manier. Als je echt iets geks zoekt dan vind je het daar.
Voor als je tijd te veel hebt, zeer divers en zeer groot aanbod.

46          Vanderveen        Assen
De beste platenzaak in mijn woonplaats met super enthousiast en kundig personeel.

47          Didi        Heerlen
Niet op de social media te vinden, heeft deze zaak niet nodig. Kenners en vinylliefhebbers weten ‘m wel te vinden. Enoooorm aanbod, veel kennis in huis. Van goede aanbiedingen tot collector’s items waar je een maandlast huur aan kunt spenderen.
Erg prettige en vooral zaak om de snuffelen, alles goed gesorteerd op alfabet en ook artiest. Hier en daar ook op genre. Dat zoekt wel zo erg prettig. Elke vakantie in Zuid-Limburg is niet compleet zonder 1 of 2 of 3 bezoeken aan Didi.

48          Elpee     Groningen
Altijd goed op de hoogte van de nieuwste trends in de scherpe rand in platenland. Goede prijzen voor nieuw vinyl en bovenbeste mannen.

50          Kinsum records Maastricht
Klein maar fijn vooral voor tweedehands een fijn adres