Vinylzaak 2018

Dank aan alle deelnemers aan de zesde editie van de  verkiezing van de Vinylzaak van het jaar, het vervolg van een mooie traditie aan het eind van het jaar, lijstjestijd.


DISKID WEER VINYLZAAK VAN HET JAAR

Wat Wim’s Muziekkelder in 2014 en 2015 lukte is nu ook Diskid uit Zwolle gelukt, namelijk de titel van Vinylzaak van het jaar prolongeren. Hank en Antoinette van Diskid haalden nogmaals de titel binnen en zijn vanaf nu drager van de titel VINYLZAAK 2018. Van harte gefeliciteerd! In de nu ruim 31 jaar van het bestaan van DISKID bouwden zij een flink aantal loyale klanten op, die hen voor het tweede jaar aan de overwinning helpen.

De winnaar van 2013, North End uit Haarlem kwam dit jaar sterk terug van 10 naar 2. Ze zijn bovendien samen met Concerto de enige twee platenzaken die alle zes de jaren van de verkiezing in de top 10 zijn geëindigd. North End en Concerto zijn bovendien beide ook zaken met een heel lange traditie, North End bestaat 51 jaar en Concerto maar liefst 63 jaar. Het nog jonge Vinylparadijs uit Geesteren steeg van plek 5 naar 3, een knappe prestatie.
Twee nieuwkomers dit jaar in de top 10: Walk-in uit Zutphen (Bobby begon zijn zaak pas vorig jaar en heeft zich dus snel een plek in de top veroverd) op plek 4 en Tony’s Muziekpalies op plek 9. Tony is daarmee tevens de hoogst genoteerde Belgische platenzaak in de top 50 en nog zo’n zaak met een prachtige traditie van vele decennia. Nieuw in de lijst zijn Groovy Tosti in Heerenveen (inwoners daar zijn blij dat er in die plaats ook weer vinyl gekocht kan worden) en Bep Dylan in Deventer, een zaak die na acht jaar afwezigheid dit jaar opnieuw opgestart is en gelijk op groot enthousiasme kan rekenen. Opvallend is verder dat gezien de commentaren het sociale karakter van de platenzaken (inclusief koffie en/of bijbehorend lekkers) een steeds grotere rol gaat spelen.

Over veel vinylzaken werden lovende woorden uitgestort, soms met heel persoonlijke overwegingen. Dank voor al die mooie toelichtingen. Ik heb ze met veel plezier gelezen. Uit de 30 A4-tjes met commentaar, die ik uiteindelijk bij elkaar had heb ik een selectie onderaan deze pagina geplaatst.

Hieronder de lijst voor 2018, in totaal kregen dit jaar 154 winkels (waaronder 17 uit België) minimaal 1 stem. Twee winkels zijn nieuw in de bovenste 50, ze hadden vorig jaar geen stemmen gekregen, 9 vinylzaken hadden vorig jaar wel stemmen maar staan nu nieuw bij de bovenste vijftig, waarvan Platenreus Vlaardingen de hoogste binnenkomer is (31). Totaal dit jaar dus elf nieuwe winkels bij de bovenste vijftig. Verdwenen uit de top 50 zijn o.a. Jottem (vorig jaar 22) en Eardrum buzz (41), die dit jaar gestopt zijn. De nummer 2 van vorig jaar, Kay’s Odyssey gaf voor de verkiezing aan dit jaar niet mee te willen doen, jammer, maar uiteraard heb ik dat besluit gerespecteerd.
Er kwamen dit jaar 3231 stemmen binnen na mijn oproep via www.lpvinyl.nl en www.facebook.com/lpvinyl waarvoor nogmaals hartelijk dank. Staat jouw favoriete winkel te laag of er niet bij, eind 2019 is er weer een kans. Maar bezoek ook in 2019 de Vinylzaken, ook die ruim 200 die niet in deze Vinylzaken top 50 voorkomen (alle vinylzaken zijn te vinden op www.lpvinyl.nl/platenzaken/)

vorig jaar dit jaar naam
1 1 Diskid Zwolle
10 2 North End Haarlem
5 3 Vinylparadijs Geesteren
13 4 Walk-in Zutphen
4 5 Wim’s Muziekkelder Doetinchem
8 6 Walk-in Deventer
9 7 Concerto Amsterdam
7 8 Velvet Eindhoven
25 9 Tony´s Muziekhuis Geel
3 10 Variaworld Deventer
20 11 Rock Maniac Records Gouda
17 12 Vanderveen Assen
6 13 Popeye Hengelo
16 14 Sounds Venlo
12 15 Evelyn Novacek Hoogezand
14 16 Vinyl Grove Den Haag
30 17 Green vinyl Breda
24 18 Plato Groningen
19 19 Minstrel Music Zwolle
42 20 Sounds Haarlem
11 21 Velvet Breda
15 22 Waaghals Arnhem
43 23 Waaghals Nijmegen
26 24 Off the record Kampen
37 25 Sounds Delft
45 26 Roots mail music Breda
49 27 Waterput Bergen op Zoom
28 28 Elpee Groningen
31 29 Kroese Arnhem
nieuw 30 Groovy tosti  Heerenveen
101 31 Platenreus Vlaardingen
53 32 King Kong Leeuwarden
nieuw 33 Bep Dylan Deventer
39 34 CD teek Eindhoven
40 35 Plato Utrecht
35 36 Vinylarchief Nijmegen
21 37 Velvet Leiden
38 38 Plaatboef Rotterdam
46 39 Plato Leiden
33 40 Plato Zwolle
47 41 Velvet Amersfoort
97 42 Maestro Den Bosch
134 43 Fatkat Antwerpen
89 44 Plato Deventer
50 45 Kroese Nijmegen
70 46 Plexus ’t Platenmanneke Delft
36 47 Grey  Breda
92 48 Popeye/Velvet Alkmaar
91 49 Wil’m Veghel
133 50 Fame Amsterdam

 

1 .Diskid Zwolle
Hank en Antoinette zijn de meest vriendelijke eigenaren die er zijn en hebben altijd tijd voor een praatje en advies over muziek. Kom er regelmatig en met heel veel plezier. Wel even cash pinnen vooraf, want geen pin aanwezig, maar misschien is dat maar goed ook. Prachtige collectie 90’s (toch wel bijzonder) maar ook de andere decennia worden goed vertegenwoordigd. Veel keuze en goede kwaliteit. Topzaak. Echt muziekliefhebbers en een prachtig breed assortiment. gewoon een fijne zaak  en ook vriendelijk heel persoonlijke zaak, geweldige keuze altijd, wat een heerlijke mensen ook de uitbaters en elke keer weer vind ik er pareltjes – vooral voor singletjes kom ik er heel erg graag  Ik wil graag mijn stem uitbrengen op de Diskid omdat dit de beste platenzaak is en ik altijd leuke obscure heavy metal platen kan vinden, Bij deze wil ik laten weten dat ik de kandidatuur van Diskid uit Zwolle van harte ondersteun. Dat ze de verkiezing van 2018 mogen winnen! Altijd gastvrij ze kennen hun klanten bij naam en hebben voor ieder wat wils voor de vinyl liefhebbers een feestwinkel zelfs voor de kleine portomonee Toppers . erg leuke zaak met een mooie collectie en heel aardige mensen. het meest bijzondere is dat je bij hen doorlopend heel erg leuke lp’s in de allergoedkoopste bakken (een paar euro) aantreft; waar bij anderen de overbodige rommel staat, bieden zij steeds verrassende platen aan. Echt een huiskamergevoel  creëren ze. Ik kom er graag! Een mooi breed aanbod en ze gaan altijd tot het uiterste als je iets specifieks zoekt.. Elke keer weer een paar uur ontspanning om daar door de bakken te bladeren.Altijd tijd voor een praatje en tips. . Ik vind dat Diskid uit Zwolle de titel van Vinylzaak van het jaar 2018 helemaal verdient, omdat Hank en Antoinette zich het gehele jaar het schompes werken om een steeds groter worden groep van muziek- en vinylliefhebbers te plezieren.. Zij verdienen prolongatie van hun titel.  Hank ademt muziek. Hij is feilloos in staat mensen in aanraking te brengen met platen van artiesten waar ze nooit van hadden gehoord, maar direct verliefd op raakten.

 

 1. North End Haarlem
  Geweldige instore optredens, fijne collectie, superservice én enorm aardige lui :-)
  als mijn man zegt: “Ik ga even naar Haarlem”, dan bedoelt hij niet de Grote Markt,  hetTeylers Museum of een wandeling langs het Spaarne… nee,  dan bedoelt hij North End in Haarlem Noord. En hij komt nooit met lege handen thuis. Goeie zaak, vriendelijk personeel met kennis, prima service, top instore-optredens! Ze hebben de prijs al eens gewonnen, in 2013, maar dat is alweer 5 jaar geleden dus hoog tijd om Onno en zijn crew goed te bedanken voor de eindeloze stroom aan fantastische instores en voor de geweldige service die ze iedere keer weer geven. Altijd tijd voor een prettig gesprek over muziek een bijzondere tip! Voor mij staat North End op nummer 1! Beste winkel van Nederland. Zelfs mijn opa kwam er al Kom al mijn hele leven bij North end voor mijn platen.  Wordt er altijd top geholpen en t is er gewoon gezellig  groot aanbod, goede levering, toffe optredens (instores), zeer gezellige persoonlijke benadering, Solide op nummer 1 voor mij.Ze zijn klein en groot tegelijk. Ik wens ze de eerste plaats toe voor 2018! Een platenzaak waar ik al jaren met veel plezier kom. Niet alleen om elpees te kopen maar ook zeker voor de instores. Onno is altijd in voor een praatje. Zeer goede service, hij denkt met je mee en organiseerd erg leuke activiteiten.

 

 1. Vinylparadijs Geesteren
  Bart is zeer gedreven om er een topzaak van te maken en daarin slaagt hij, samen met Irma, steeds meer. Heel veel acties, onlangs nog tijdens Black Friday, maar ook regelmatig live artiesten die bij hem langs komen.Alleen maar vinyl, grote keuze qua nieuw en 2e hands vinyl. Je voelt je er thuis, prettig winkelen. Bart en Irma zijn geweldig en hebben ook nog eens de tofste platen te koop staan. De platen worden met zorg en liefde verzorgd voor ze de winkel in gaan, kwaliteit is eigenlijk altijd perfect in orde, en zo niet dan wordt dat duidelijk aangegeven op de hoes. Net een verbouwing/uitbreiding achter de rug dus er is alleen nog maar meer moois te vinden daar. Tot mijn grote vreugde is de metal/rock collectie immer groeiend. Een zalige, niet pretentieuse zaak met een heel divers aanbod van zowel nieuw als tweedehands vinyl. Maar wat ik geweldig vind is, dat zij alle genres/stijlen in de zaak hebben, van metal tot prog en schlager tot jazz. Veel beweging in de voorrraad. Prachtige winkel met prima aanbod in uitstekende staat in the middle of nowhere

 

 1. Walk-in Zutphen
  De beste platenzaak van 2018 is wat mij betreft Walk-In Zutphen.Er is een mooie collectie tweedehands vinyl en cd’s waar echt pareltjes tussen zitten die vriendelijk geprijsd zijn.Ook nieuwe releases zijn voorradig of te bestellen; eigenaar Bobby Huisman zal alles doen om wat je dan ook zoekt te bestellen en te leveren voor een schappelijke prijs. Bobby heeft door zijn goede service, gevoel voor humor en zijn uitstekende ruim voor handen zijnde verse koffie in de anderhalf jaar dat hij in Zutphen gevestigd is een vaste klantenkring opgebouwd.Echt een verrijking voor de Zutphense binnenstad! Van de laatste Record Store Day heeft hij in zijn te klein wordende winkel een gave Zutphense versie neergezet: Super eigenaar die vol met passie zijn zaak runt. Gelukkig komen er zelfs in n gatje als Zutphen nog genoeg aparte 2e hands muziek voorbij. Twee winkellagen met opvallend snel vernieuwende collectie. Prima prijs-kwaliteitsverhouding. Muziek en gezelligheid zijn er troef. Compacte winkel, maar veelzijdig aanbod. Als ik er kom, kom ik nooit met lege handen naar buiten

 

 1. Wim’s Muziekkelder Doetinchem
  Wat een luxe om zo’n platenzaak in de buurt te hebben. Kan aan alles RSD en Black Friday releases komen en heeft een rijk assortiment.  Veel variatie, veel kennis, goede prijzen, goede service. Een genot om eens binnen te stappen. Deze zaak ademt muziek, ik heb er graag een ritje Achterhoek voor over. In de zaak vaak live optredens van uiteenlopende artiesten. De muziekkennis van de eigenaar is bijzonder te noemen. Aanrader! Verrassende knusse zaak met mooie collectie waar met regelmaat ‘ontdekkingen’ te doen zijn. Hulde voor de wekelijkse Instore-concerten! Gewoon omdat deze zaak de beste keuze aan 2e hands & nieuw vinyl heeft en de eigenaar overal verstand van heeft…    Wim Vriezen brengt (ook al door zijn parate kennis) echt muziek in de Doetinchemse brouwerij.

 

 1. Walk-in Deventer
  Beste assortiment van alle platenzaken die ik gezien heb vanwege de altijd vriendelijke eigenaar en het mooie aanbod. Topwinkel, echte volhouder met goede inkoop. Onbetwist de NR 1 voor mij! Ik koop er al meer dan 30 jaar mijn single’s, lp’s, cd’s, en nu weer het oude vertrouwde vinyl!! Eigenaar Marcel leeft voor zijn zaak. Hij zou bij wijze van spreken geblinddoekt nog elke plaat in zijn zaak terug kunnen vinden.De kennis van muziek en de gastvrijheid is groot.Vandaar dat deze zaak zeker in de top 3 thuis hoort! Lekker crate diggen in de tweede-hands-aanbiedingsbakken en dan altijd wat leuke plaatjes scoren. Oneindig lang ouwehoeren met eigenaar Marcel.

 

 1. Concerto Amsterdam
  Voor mij is concerto amsterdam de beste vinylzaak. dat is hij al 25 jaar. Behoeft geen toelichting en  door de recente verbouwing nog meer ruimte voor vinyl. oud en vertrouwd. Veel keus en af en toe live muziek in de zaak. Weinig winkels kunnen aan deze voorraad tippen. Kom hier onregelmatig al bijna vijftig jaar. Goede herinneringen aan vroeger tijden. Dat ze nog bestaan zegt wel wat Blijft de beste zaak in Amsterdam. Altijd een paar uur voor uittrekken  Geweldige uitgebreide collectie met zeer professionele personeel en een heerlijk koffiegelegenheid Brede selectie vinyl, net uitgebreid. Ik kom er graag en regelmatig. Ook als ik vantevoren geen plan heb een LP aan te schaffen, vind ik altijd wel weer iets van m’n gading.. Ik vind Concerto de allerbeste vinylzaak.. Deze zaak is zoals de meesten wel weten gigantisch. Het aanbod is eveneens gigantisch. Ik kom hier vaak en altijd is datgene wat ik zoek te vinden.

 

 1. Velvet Eindhoven
  Maar er kan er maar 1 op de 1ste plaats staan en dat blijft voor mij: Velvet Eindhoven altijd gezellig, goede adviezen van Remco , die altijd bereid is om mee te denken of iets speciaals te bestellen De koffie staat altijd klaar hij organiseert ook leuke instores en heeft een super goede band met z’n klanten  Remco heeft een perfecte combinatie van vakkennis en bevlogenheid, een zeer goed assortiment aan nieuw vinyl, een gezellige winkel, en is altijd bereid om wat extra moeite voor zijn mede-muziekliefhebbers te doen. Veel platen, veel diversiteit maar ook platen collectie die je niet senl ergens anders vindt. Eigenaar is zeer vriendelijk en heeft een goede klantencontact en verdiept zich in zijn vaste klanten waardoor je goed op de hoogte gehouden wordt wat er komt of wat er is.  Service staat heel duidelijk héél hoog in het vaandel hier. Altijd gezellig en altijd goed. Ik kom daar nu al sinds de opening en Remco (de baas) heeft gewoon het leukste aanbod, beste sfeer en fijnste muziekjes die er gedraaid worden. Remco (de eigenaar) is sowieso zelf een enorme muziekliefhebber. Dat merk je aan elke vezel in deze zaak. Velvet Eindhoven is een fijne platenzaak waar naar je wordt geluisterd en waar ze met je mee denken  echt aan te raden als je in Eindhoven bent.
 1. Tony’s Muziekhuis te Geel.
  De winkel heeft een enorm aanbod in vinyl-platen.Door de tientallen jaren dat Tony de winkel uitbaat heeft hij een uitgebreide know-how opgebouwd in de verschillende genres muziek.Door zijn vele contacten weet Tony ook moeilijk te vinden platen toch nog op de kop te tikken.Voor mij is Tony’s Muziekhuis dé favoriete vinyl-platenzaak. Telkens als ik er kom, is het een ontdekking van oude en nieuwe LP’s. Sommige afgeprijsd, andere niet. De sfeer is er oubollig en toch met de vinger aan de pols.Er binnenkomen is buitenkomen met de muziek. Beste en leukste muziekgast van het westelijk half rond. Super vriendelijk, super bekwaam, super behulpzaam, weet alles en heeft alles. En als hij niet heeft, kan hij er wel aan geraken. Niks is teveel. Gewoon geweldig en elke keer een feest om naar de winkel te mogen gaan. ‘Den Tony’ bestaat al sinds mensenheugenis en is een begrip in de Kempen. Hij gaat met zijn tijd mee en heeft een ruim assortiment voor elke muziekliefhebber. Het is een zaak waar je als klant een persoonlijke service krijgt. Ze verdienen het dus om hoog te scoren in jullie lijst.
 1. Variaworld Deventer.
  Grote collectie, vriendelijke mensen. Uitstekende zaak met (mede in combinatie met de webshop) een giga-aanbod. Redelijke prijzen voor vrijwel altijd prima kwaliteit vinyl. Veel variërend en wisselend aanbod nieuw en gebruikt vinyl. Gezellige, gemoedelijke winkel en er is altijd koffie. Groot assortiment, voortdurend vernieuwd.Kennis van zaken, een goed gesprek, home voor muziekliefhebber. Ik kom zelf uit Brabant maar ben ik ooit in de buurt van Deventer en dan rij ik om en ga ik ff langs.

 

 1. Rock Maniac Records Gouda.
  Heel veel Vinyl te koop, Nieuw en tweedehands. Erg aardige (jonge) eigenaar. Ook het grote aanbod in apperatuur, kabels, randapparatuur, en merchiandise is super. Vooral de aanwezigheid van eigenaar Jitse Ouweneel, met zijn menselijke en klantvriendelijke behandeling maakt een bezoek een feestje. Mijn vaste platenzaak. Jitse zit vol passie en is altijd vrolijk en sociaal. Het is altijd een feestje om een praatje met hem te maken en tussen het vinyl te neuzen. Het is mooi te zien dat de zaak zo goed loopt, en als hardwerkende jonge zelfstandig ondernemer is de gunfactor groot. Platenbaas Jitse heeft echt zijn plekje verdiend in de goudse binnenstad en is ondertussen een ontmoetingsplek voor echte muziekliefhebbers..Een top tien plaats is op zijn minst op zijn plaats.
 2. Vanderveen Muziekafdeling.
  De medewerkers weten onzettend veel. Net Leo Blokhuisjes. En veel keus in bluesartiesten. Dit is de enige zaak in Assen, maar wel fantastisch met zeer ruim aanbod en een prima crew met kennis van zaken. En ze bestaan ook nog eens 50 jaar dit jaar. Ze verdienen de titel!!! Geweldige kennis van muziek en zeer klantvriendelijk. Waarom Vanderveen dit jaar op één? Met de recente uitbreiding staat er nu een geweldige collectie vinyl bij Vanderveen. De jongens en meisjes daar weten precies waarom vinyl er toe doet. Een genot om hier door al die lp’s (en cd’s) te snuffelen en net dat exemplaar te vinden dat je al jaren zocht. Er is regelmatig een leuke instore optreden.De hele afdeling is ge -restyled.

 

 1. Popeye Hengelo
  Al jaren is Johan het hart der platenzaken in Overijssel. Als je Popeye bezoekt weet je wat je kunt verwachten. Alsof de tijd daar stil staat. Wat ik wel een charme vind.Niet qua aanbod trouwens. Johan wil veel moeite voor je doen als je een speciale bestelling hebt. om het item te pakken te krijgen voor je. De gunfactor is hoog bij Popeye.Dat gun ik hem van harte. Heerlijk scharrelen tussen stapel vinyl en een praatje maken met Johan, dan heb je gegarandeerd een topdag. Er is maar een nummer een en dat is Popeye in Hengelo Overijssel. Er is maar één zaak die voor de titel in aanmerking komt en dat is Popeye in Hengelo. Al ruim 40 jaar mijn leverancier van de beste muziek. Johan ademt en leeft voor de muziek. Ik koop altijd wat hij me aanbeveelt. Johan is een geweldig bron van muziek informatie plus inspiratie. Zijn instore gigs, muziek kennis en kunde is echt out of this world.  Persoonlijke service, Johan doet veel moeite voor zijn klanten. Gezellig rommeltje in de winkel. Goed assortiment Al meer dan 30 jaar de vaste leverancier van nieuwe muziek. Fijn dat Johan er nog steeds is.

 

 1. Sounds Venlo
  Oude liefde roest niet. Te ver om te fietsen tegenwoordig. Maar daarvoor is de online shop een uitkomst! Mijn favoriet is er maar één. Ik kom namelijk in geen andere. Waarom.Zij hebben en zijn alles wat muziek betreft. een gave recordstore met een ontzettend ruim aanbod. Tot nu toe heb ik er bijna elke plaat die ik zocht kunnen vinden.  Met ruim aanbod 2ehands vinyl en deskundige eigenaren Geert en Leo . Kwa assortiment de platenzaak en kennis op n super nivo Prachtige zaak. Word je hebberig van. Grote voorraad. Er wordt reclame gemaakt voor nieuwe lp’s, die bij mijn beleving aansluit. Goede bediening
 1. Evelyn Novacek.
  Leuke zaak. Goed assortiment. Knap dat dit bedrijf nog kan bestaan in een relatief kleine plaats. Voor mij is Evelyn Novacheck in Hoogezand de nummer 1. Fijne winkel en lieve mensen. Het is altijd gezellig, ook al kom je alleen maar even een praatje maken of kijken tussen de platen. Ook de instore optredens worden altijd super geregeld. Een dikke duim voor Evelyn Novacek! Marjoleins zaak staat vooraan vol met een pracht collectie nieuw en tweede hands platen. Een geweldige service van een geweldige vrouw! Ik maak er een uitje van om mijn albums te halen in het mooie, oude, doorleefde pand waar ook regelmatig in store concertjes zijn. Oase van rust, mooie muziek, prettig, deskundig personeel! Met heel veel liefde en kennis voor de muziek en de zaak heeft Marjolein van Dam een fantastische zaak!
 1. Vinyl Grove
  Een superieure muziekwinkel gedreven met passie en liefde  in de stijl van de jaren zeventig, zoals je er nog maar heel weinig van aantreft in Nederland. Goede collectie Indie en Alternative, El Jefe bestelt spontaan en ruimhartig de complete backcatalog van enkele van mijn favo bands. Dat maakt verzamelen wel erg makkelijk. Op nummer 1 (en op grote hoogte): Vinyl Grove in Den Haag. Ruime keuze en indien niet op voorraad is de eigenaar Ramesh, die een grote kennis van diverse stijlen muziek heeft,  niet de beroerdste om zijn uiterste best te doen een plaat voor je te bestellen. Er is genoeg ruimte in de bakken om er goed doorheen te struinen. Ik kom er graag! Mooie, uitgebreide collectie metal en postrock, naast goede kwaliteit persingen van  jazz, indie en pop/rock/folk klassiekers op voorraad. Niet alleen De Grote Namen, maar ook bijzonder spul. Fijne sfeer, no-nonsense én Ramesh is nooit te misselijk om te helpen of adviseren mbt hifi: elementje testen, hulp bij afstellen platenspeler, extra halfuurtje openblijven om je nog even wat op te laten halen: top. Voor mij slechts een top 1: Vinyl Grove in Den Haag. Ramesh zorgt er altijd voor dat ik niet naar andere platenzaken hoef. En dat doe ik dus ook niet Ramesh is steeds op zoek naar interessante nieuwe en oude (vergeten) muziek. Verlaat de gebaande paden. Vind je altijd wel platen die je vergeten bent en waarvan je niet wist dat je ze zocht. Laat je ook altijd dingen horen als hij je smaak weet. Grote collectie, fijne sfeer, heel service gericht, bestelt de meest obscure albums. Fijne kerel die Ramesh met verstand en gevoel voor muziek ! Nette service kwa  bestellen voor vinyl en je betaald nooit teveel.

 

 1. Green vinyl
  Frank heeft een prachtige zaak net buiten het centrum van Breda waar je in alle rust onder het genot van gekregen koffie door veel platen kan snuffelen, nieuw evenals 2dehands.Veel technische kennis in huis, altijd gezellig, ruime keus, koffie altijd aanwezig. Ook bereid om ongewone platen te bestellen als die niet op voorraad zijn. Altijd vriendelijk Lekkere ongedwongen sfeer. Klantvriendelijke service. Alhoewel de zaak iets afgelegen ligt van het centrum heeft dit ook voordelen. Je kunt er gemakkelijk je auto kwijt. Er hangt een sfeer van de 60-er jaren. Je kunt hier op je gemak een lp uitzoeken. Frank is een plezierige goed toegankelijke verkoper.Altijd weer een feest om hier naar toe te gaan.

 

 1. Plato Groningen
  Veelzijdig. Uitgebreid assortiment. Ruim en gevarieerd aanbod van zowel cd’s als elpees, vriendelijk personeel en regelmatig leuke instore-optredens! Grote collectie, je vind er altijd wat leuks. Topzaak! Zeer ruime sortering waarin het aangenaam snuisteren is.

 

 1. Minstrel Zwolle
  Heerlijk zoeken in al die vakken en dozen en niet te commercieel, als je binnenkomt ruikt het naar vinyl Mooie zaak. Weliswaar niet groot, maar ruim, breed aanbod. Ook als je eens iets anders zoekt Een middagje struinen bij MInstel is garantie voor succes. Zeer prettig zijn de verkoopprijzen. Waar je tegenwoordig veelal het vel over de oren wordt getrokken als het om vinyl gaat, zijn de platen bij Minstrel gewoon netjes en eerlijk geprijsd! Kortom… een winkel zoals ik ze graag zie; Veelzijdig, bijzondere releases en mooi geprijsd… Feestje! Heel veel platen, heel schappelijk prijzen en een enthousiaste muziekliefhebber achter de kassa

 

 1. Sounds Haarlem
  Enorm leuke winkel om in te snuffelen, groot aanbod tweedehands pop/rock, wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Soms wel wat duur, maar het personeel is hier zeker top! Groot aanbod cd’s,  lp’s zowel nieuw als tweedehands. Ook een goed adres. Vanwege de afstand is dit een winkel waar ik minder vaak kom. Maar o, wat een ruim aanbod aan vinyl. Woonde ik in Haarlem, dan zou Sounds vermoedelijk m’n nieuwe #1 winkel zijn..

 

 1. Velvet Breda
  Midden in het centrum de drukste en bekendste van Breda. Breed aanbod, kwam hier al lang geleden voor het eerst mijn cd’s en later mijn eerste platen kopen. Arend heeft me geholpen bij de aanschaf/upgrade van Crosley naar Technics. Weet waar mijn interesses muzikaal liggen. Arend heeft elk jaar opnieuw de langste rij voor de deur staan tijdens RSD en maakt er dan een compleet mini festival van met dit jaar allerlei lekkernijen.. Goed aanbod, doet echt z’n best om door jou gezochte – ook second hand – albums tegen een redelijke prijs te bemachtigen. Ruime platenkeuze. Record Store Day is altijd een feestje én zelfs dit jaar met het ontbijtbuffet was het weergaloos. Vriendelijke man ook, die Arend. mijn vast vinyl dealer, al jaren, uitgebreid assortiment en wat er niet is kan besteld worden  Toffe goser, mooie winkel, veel keuze!

 

 1. Waaghals – Arnhem
  Al jaren de beste zaak van Arnhem, altijd iets te vinden.  duidelijke scheiding in de winkel w.b.t. veel vinyl (oud en nieuw) en een inmiddels meer beperkte ruimte voor cd’s en dvd’s. Vaste kern medewerkers, die weten waar het om draait voor de verzamelaar. Deze platenzaak levert absolute kwaliteitsproducten zowel 2e hands als nieuwe platen! Eveneens is het aanbod heel divers en naar mijn mening kan hier een groot aandeel van muziekliefhebbers hier slagen!Daarnaast bieden ze excellente service en de mensen achter de toonbank kennen hun producten. Eveneens schromen ze niet om een praatje te maken met hun klanten.Ik kom hier al meer dan zeven jaar en elke keer slaag ik!

 

 1. Off the Record, Kampen.
  Eigenaar is een enorme muziekliefhebber, speelt ook in een band (Stone in Egypt), heeft veel verstand van muziek en de koffie is heerlijk! Goede collectie met elpees die je in weinig zaken in de schappen ziet staan. Vooral in het heavy metal/doom-genre. Kundige eigenaar die altijd koffie aanbiedt en goede tips heeft.

 

 1. Sounds Delft
  Hier was het: “oh ja!” En: “huh?! Dit ook hier? Dit vind ik nóóit ergens!!” Effect erg groot. En bakken onder bakken en op en tussen elkaar zorgen voor uren snuffelpret. Hier kom ik zeker nog een keer terug!  Er komen steeds meer platen, mooie voorraad. Ik ga er nooit met lege handen weg, altijd wel iets te vinden in één van mijn favoriete genres. Als ik in Delft ben loop ik er altijd wel even binnen, vooral voor de aanbiedingen. Het nadeel vind ik de te kleine ruimte en dat de bakken veelal overvol zijn, zodat je er niet gemakkelijk doorheen kunt. Waarom sound op 1 staat Simpel Fantastische  serves Zeer klantvriendelijk Doen veel voor de “ vaste” klanten Alles is wel te bestellen  Niks is te gek    Heerlijk zaak, smal, lang met heel veel 2e hands vinyl. Veel 7”. Op een heerlijke locatie in delft. Uren kan je daar door het vinyl struinen. Klein winkeltje en heel veel vinyl aanbod altijd leuk om er te graven door dat vinyl.

 

 1. Roots mail Music Breda
  Joop heeft een mooi nieuwe locatie een paar deuren verderop ten opzichte van voorheen. Joop heeft veel blues, folk en bijv. americana. Is erg klantgericht en wensen en voorkeuren neem hij dan ook serieus. Hij stuurt je ook altijd even een reminder als je platen al weer even bij hem liggen. Daarnaast stuurt hij altijd heel oldskool prachtige mails met aanbiedingen en releases. waar je met smaak rustig je platen uit kunt zoeken onder het genot van een bakkie troost en waar nodig met kundige ondersteuning van Joop. Prima assortiment 2e hands platen en daarnaast ook een vriendelijke eigenaar die meedenkt, koffie klaar heeft, instore concerten organiseert en een brede muziekkennis heeft. Topservice en zeer kundig dit alles is huiskamersfeer met oog voor klant. Vriendelijk, net als een huiskamer. Altijd welkom. met name voor 2e hands vinyl, leuke zaak, vriendelijke eigenaar, goed ontvangst Mijn vaste ‘platenboer’ !

 

 1. Waterput – Bergen Op Zoom
  Superaardige eigenaar en goede mix van cd/lp en nieuw/tweedehands. Voor elke portemonnee en smaak. Altijd een feest om naartoe te gaan. Mooie zaak waar mijn liefde voor vinyl begonnen is. Groot aanbod maar de laatste jaren wel duur geworden. puur uit nostalgische overwegingen omdat ik daar als jonge gast veel muziek heb leren kennen. dit staat vooral op mijn lijst uit ‘nostalgische overwegingen’ Ik frequenteerde daar vroeger toen ik nog in Kruisland woonde…. Laats ben ik er weer eens geweest, en er hing nog dezelfde aangename sfeer van toen.

 

 1. Elpee Groningen
  Heerlijke zaak, alleen al om de sfeer. Kun je heerlijk in wegstruinen. opzaak op het gebied van alternatieve muziek. Jan en Jan zijn bevlogen liefhebbers met een grote kennis van zaken. Altijd de nieuwste lp’s op voorraad en wat er niet is kan worden besteld. De wekelijkse digitale nieuwsbrief met tips over nieuwe releases is een grote bron van inspiratie, waardoor ik al veel nieuwe muziek heb ontdekt. De zaak is gevestigd boven de kledingwinkel van de maker van het Platenblad, dus dan weet je dat je met echte liefhebbers van doen hebt. Daarom staat Elpee bij mij op  1 vanwege het feit, dat Jan en Jan  met passie en plezier en kennis van zaken doorgaan!
 1. Kroese Arnhem
  Topzaak met heel veel vinyl. Leuke instores. Goed assortiment. Veel RSD releases uit het buitenland zijn hier goed te krijgen. Ook goede online verkoop. het vinyl neemt gelukkig steeds meer de plek in van de cd’s. Kundige mensen op het gebied van muziek. Jammer dat er alleen “nieuw” vinyl te koop is.

 

 1. Groovy tosti Heerenveen.
  Zij hebben een erg mooie ambiance samen met lekker eten. De combinatie van relaxen en vinyl luisteren vind ik helemaal het einde!  En niet te vergeten de uitstekende service bij het zoeken van jou vinyl!  Top zaak! Eerst even een tosti nemen en dan lekker sneupen tussen de lp’s! Een aanwinst voor Het Noorden.  mooie stijlvolle platenzaak met verrassend goed assortiment. Sympathieke eigenaar met goede muzieksmaak. Eindelijk weer een platenzaak in mijn eigen plaats Heerenveen! Het is een leuke zaak waar je nieuw en 2e hands vinyl kan kopen en afluisteren. Je kan er ook relaxed  zitten voor lekkere kop koffie/cappuccino of iets anders  en voor heerlijke tosti’s.  Nog maar een jaar geleden geopend, maar een aanwinst voor onze stad. Niet alleen LP’s die door een bevlogen Anne Jan vd Wal worden geselecteerd, maar ook heerlijke tosti’s en goeie koffie maken dit tot een prachtige zaak. Ik ga daar graag heen voor een kopje koffie en een tosti en ondertussen ook een plaat uitzoeken. Voor mij staat deze zaak op nummer 1 voor het kopen van vinyl.

 

 1. Platenreus Vlaardingen
  Leuke kleine zaak  met een zeer betrokken eigenaar die zo nu en dan ook een live optreden in de zaak regelt. Hart voor de zaak! Goed assortiment vinyl Absolute nummer 1  De eigenaar is heel enthousiast en heeft echt passie voor muziek en zijn zaak. Altijd gezellig om ff binnen te wandelen, bakkie koffie staat altijd klaar.

 

 1. King KONG- Leeuwarden
  Altijd kundig commentaar bij vragen…en geen poeha… gewoon voeten op de grond. King Kong Records in Leeuwarden ontspannen sfeer, goed assortiment Met vakman Andre Moerman, altijd klantvriendelijk. Lekker sneupen is het hier, zeer scherpe prijzen.

 

 1. Bep Dylan Deventer
  Na heel veel jaren dit jaar weer open gegaan! Blij mee in Deventer en omstreken! Hans is gewoon iemand met verstand van muziek , en super aardig. Leuke sfeer in mooie oude Deventer met een vriendelijke eigenaar, ook niet te commercieel. terug van weggeweest, leuke winkel! Bij Bep Dylan was ik slechts een keer en dat voelde zo goed.Klein maar fijn! Een enthousiaste ondernemer die het aandurft met een mooi aanbod tegen aantrekkelijke prijzen.Dat laatste is voor mij gezien mijn ‘hebzucht’ (verzamelwoede ;-) en beperkt budget nogal belangrijk. Fijn dat ie weer terug is :-)
 2. CD teek Eindhoven
  Leuke mensen veel 2de hands en lekker dichtbij Oer platenzaak van Eindhoven. Echte kenners en gave selectie. Beetje rommelig maar mooie zaak, leuk assortiment. Groot 2e hands assortiment Lekker ouderwets neuzen in de bakken, met deskundige liefhebbers achter de balie. Ruime zaak, met brede sortering, zowel 2e hands als nieuw.

 

 1. Plato Utrecht
  Heel veel vinyl, hier slaag je altijd
 2. Velvet Leiden
  Heerlijke zaak om te struinen, veel keus! hele mooie platenzaak, groot aanbod en vriendelijk personeel
 3. Plaatboef Rotterdam
  Vanwege het goede aanbod van oude platen/reissues Met stip op 1. Team van Jorrit is zeer gespecialiseerd. Kan altijd alles bestellen, alles wordt keurig geleverd. RSD & RSD BF zijn altijd leuke feestjes. Goede instores, leuke acties, altijd praatje. Zit op een heerlijk lokatie in Rotterdam. Uren plezier in de shop. Uitgebreid aanbod vinyl. Heerlijk browsen. En zo kan je er uren zoet zijn.

 

 1. Plato Leiden.
  Een platenzaak met kennis! De zaak voor mij om door de bakken te struinen. Met name in 2e hands bakken vind ik nog wel eens wat van mijn gading. Hier kom ik vooral voor de 2e hands platen. Die zijn op genre gesorteerd en veelal ook nog alfabetisch. Altijd vriendelijk en behulpzaam personeel.Je kan vinyl luisteren en de prijzen zijn zeer redelijk. Gevarieerd aanbod 2e hands lp’s en ook leuke collectie 2e hands 7inch. Niet onvermeld mag blijven dat je er soms een pareltje in de bakken vindt!

 

 1. PLATO Zwolle
  Bij Plato koop ik mijn nieuwe vinyl, imports van de meer obscure bands. Ook hier kom ik al jaren, bij de huidge PLATO maar de voorganger in de jaren 80.

 

 1. Velvet Amersfoort.
  Leuke zaak. Leuk assortiment vinyl. In ons Amersfoort is Velvet mijn pareltje. Om de hoek en altijd leuke acties en soms toffe instore optredens. Fijn deskundig personeel ook met Martijn, Kees, Ilse en Bas. Leuke zaak, mooie lokatie, goede collectie.

 

 1. Maestro’s Den Bosch.
  Prima assortiment, goede prijzen, klantvriendelijke eigenaren én ze hebben een heerlijke bistro voor een lekker bakkie koffie, tosti of iets anders lekkers Ik kom er graag én (te)veel. De enige platenzaak in ’s-Hertogenbosch, waar ik nog in mijn woonplaats iets kan kopen.

 

 1. Fatkat Antwerpen:
  Heel veel vinyl van niche groepen en je kan er alles heel vlot bestellen, toffe bediening, kortom top adres!
 2. Plato Deventer
  Fijn om zo’n zaak in de buurt te hebben. Zoekt graag mee naar achtergrond info over diverse bands… Ik werd erg vrolijk van de verkoper!
 3. Kroese Nijmegen.
  Kwam ik al tijdens mijn studententijd in de zeventiger jaren en is nog steeds een van de besten.
 4.  Plexus – ‘t Platenmanneke, Delft
  Uitstekend assortiment en kundige eigenaar Grote winkel groot assortiment 2e hands vinyl  gewoon gaaf lekker struinen voor leuk geldd…  Grootste 2e hands lp collectie van Nederland. Eigenaar Martin zijn leven staat ten dienste voor muziek

 

 1. Grey Breda
  Leuk klein zaakje, bij iedere plaat heeft marthy wel een verhaal. Omdat Marty altijd wat bijzonders in huis heeft vanwege de aparte collectie, Marthy slaagt erin om bijzondere items aan te bieden.
 2. Popeye/Velvet-Alkmaar
  Vanwege de sympathieke uitbater Ron Bulters, die ik als klein mannetje al aan zijn plaatjes mocht helpen en die nu zijn kennis in de kop van Noord-Holland verspreidt als top-adviseur van goede muziek én als voorzitter van de Beatles fanclub.nl. Leuke winkel in hartje Alkmaar, zeer vriendelijk personeel, altijd in voor een praatje. Aanbod aan de kleine kant, maar je kan hier altijd bestellen wat je zoekt. Groot aanbod lp ‘s, dvd en cd’s. Laagdrempelige communicatie met Ron en Lotte. Ron praat graag over muziek vooral The Beatles. Heeft brede interesse.  Enige uitgebreide muziekspeciaalzaak in Alkmaar en eigenlijk boven Amsterdam.
 3. Will’m Veghel
  Gezellig sfeer. Mooie nieuwe winkel Zeer vakkundug en heel gezellig Altijd vriendelijk personeel en ook mensen die verstand van zaken hebben. Staat het niet in de toch al uitgebreide collectie (nieuw en tweedehands) die ze hebben dan gaan ze het gewoon voor je bestellen en een week later ligt het apart voor je.  Een bak koffie staat altijd voor je klaar :-) Ik kom nergens anders Veel nieuw vinyl,een mooie collectie gebruikt,geweldig veel cd’s(nieuw en gebruikt) ,funko’s,bordspellen,bandshirts enz enz…je kijkt je ogen uit.Bestellen is nooit een probleem. Dicht in de buurt, grote collectie, mooie winkel en super gezellige eigenaar

 

 1. Fame – Amsterdam
  Zitten natuurlijk in commerciële Media Markt maar dit zijn gewoon jongens die heel erg van muziek houden en een fantastische winkel runnen. Met liefde voor muziek. Ogen misschien niet als een onafhankelijke platenzaak maar zijn dat in mijn ogen wel. Ondanks de wat verstopte ligging is het een klein pareltje voor muziekliefhebbers. De schijnbaar wat ongecontroleerde collectie is onvoorspelbaar, maar groot en uitgebreid genoeg om er met regelmaat binnen te lopen.