Vinylzaak 2019Dank aan alle deelnemers aan de zevende editie van de  verkiezing van de Vinylzaak van het jaar, het vervolg van een mooie traditie aan het eind van het jaar, lijstjestijd.


VINYLPARADIJS IS VINYLZAAK VAN HET JAAR

Na een enerverende campagne is het Vinylparadijs in Geesteren gelukt de titel van meest populaire platenzaak 2019 te veroveren en is vanaf nu drager van de titel VINYLZAAK 2019.
Van harte gefeliciteerd, Bart Haselbekke en uiteraard de rest van de familie! “Bart legt de lat hoog en deze zaak wordt elk jaar beter en beter” aldus een van de vele reacties van klanten.Ook een mooie: “Het geluk en passie voor vinyl samengevat als paradijs “.  De zaak vierde net zijn 12 ½ jarig jubileum en heeft inmiddels een landelijke klantenkring en sinds een prachtig artikel in het Duitse vinylblad Mint ook veel klanten van over de grens.

Tweevoudig winnaar Wim’s Muziekkelder (2014/2015) eindigde er vlak achter en steeg dit jaar van 5 naar 2. Voor het eerst in de top 3 Walk-in Zutphen van Bobby Huisman, een mooie prestatie.

North End Haarlem (winnaar 2013) en Concerto slaagden er beide in zich voor het zevende achtereenvolgende jaar in de top 10 te handhaven. Beide zaken hebben een decennia lange traditie evenals Tony’s Muziekhuis, die zich op plek 9 handhaafde als populairste Belgische platenzaak. Grootste sprong binnen de top 50 maakt dit jaar platenzaak Wil’m uit Veghel (van 49 naar plaats 8) Eigenaar Willem weet op geheel eigen wijze met name via de sociale media aandacht op zijn zaak te vestigen. Vorig jaar net buiten de top 50 (plek51) en dit jaar als hoogste nieuwkomer op 12 Kinsum records uit Maastricht en daar vlak achter nog een flinke stijger: Popeye/Velvet Alkmaar van 48 naar 13).
Ook Mono’s Heemskerk is een opvallende nieuwkomer in de bovenste 50 (plaats 22).

Over veel vinylzaken werden lovende woorden uitgestort, soms met heel persoonlijke overwegingen. Dank voor al die mooie toelichtingen. Ik heb ze met veel plezier gelezen. Uit de ruim 30 A4-tjes met commentaar, die ik uiteindelijk bij elkaar had heb ik een selectie onderaan deze pagina geplaatst.

Hieronder de lijst voor 2019, in totaal kregen dit jaar 174 winkels (waaronder 23 uit België) minimaal 1 stem. Tien vinylzaken hadden vorig jaar wel stemmen maar staan nu (op)nieuw bij de bovenste vijftig.

Er kwamen dit jaar 3703 stemmen (een stijging van 14%) binnen na mijn oproep via www.lpvinyl.nl en www.facebook.com/lpvinyl waarvoor nogmaals hartelijk dank. Staat jouw favoriete winkel te laag of er niet bij, eind 2020 is er weer een kans. Maar bezoek ook in 2020 de Vinylzaken, ook die ruim 200 die niet in deze Vinylzaken top 50 voorkomen (alle vinylzaken zijn te vinden op www.lpvinyl.nl/platenzaken/)
Platenzaken die in de ogen van een van de stemmers als volgt te omschrijven zijn: maar hun winkels zijn in mijn ogen toch echt en oprecht eilandjes van rock’n’roll & romantiek in deze tijd van met ketens dichtslibbende stadscentra.
Daar doen we het voor!

vorig jaar dit jaar naam
3 1 Vinylparadijs Geesteren
5 2 Wim’s Muziekkelder Doetinchem
4 3 Walk-in Zutphen
2 4 North End Haarlem
6 5 Walk-in Deventer
10 6 Variaworld Deventer
7 7 Concerto Amsterdam
49 8 Wil’m Veghel
9 9 Tony´s Muziekhuis Geel
8 10 Velvet Eindhoven
15 11 Evelyn Novacek Hoogezand
51 12 Kinsum records Maastricht
48 13 Popeye/Velvet Alkmaar
14 14 Sounds Venlo
22 15 Waaghals Arnhem
18 16 Plato Groningen
16 17 Vinyl Grove Den Haag
11 18 Rock Maniac Records Gouda
29 19 Kroese Arnhem
33 20 Bep Dylan Deventer
21 21 Velvet Breda
77 22 Mono’s Heemskerk
12 23 Vanderveen Assen
13 24 Popeye Hengelo
26 25 Roots mail music Breda
30 26 Groovy tosti  Heerenveen
38 27 Plaatboef Rotterdam
20 28 Sounds Haarlem
63 29 Didi Heerlen
24 30 Off the record Kampen
28 31 Elpee Groningen
31 32 Platenreus Vlaardingen
35 33 Plato Utrecht
25 34 Sounds Delft
56 35 Uptown Hoorn
19 36 Minstrel Music Zwolle
121 37 Music Machine Sittard
44 38 Plato Deventer
36 39 Vinylarchief Nijmegen
23 40 Waaghals Nijmegen
27 41 Waterput Bergen op Zoom
54 42 Bob’s vinyl  Aarle-Rixtel
70 43 Ray Elpee Eindhoven
39 44 Plato Leiden
40 45 Plato Zwolle
37 46 Velvet Leiden
34 47 CD teek Eindhoven
52 48 Sounds Tilburg
89 49 Velvet Delft
55 50 Diggers Tilburg

1 Vinylparadijs  Geesteren
Het is een vinylwinkel met een ruim aanbod voor jong en ouder publiek en zowel in genre, je grijpt niet mis. Keus in oud en nieuw vinyl is ook top.Deze verkopers staan altijd klaar voor leuk gesprek en interesse van de klanten, zowel persoonlijk als muzikaal. Een gezellige winkel waar Bart en de rest altijd vriendelijk klaarstaan.In Geesteren ben je altijd welkom, Bart weet zelfs van veel klanten hoe ze de koffie drinken en als je alleen maar even komt langswippen voor een praatje of een bakkie, is dat ook altijd prima. Zeer ruime keus zowel nieuw als tweedehands en regelmatig leuke acties en activiteiten. Daar in het verre  noordoosten staat een prachtige oude Rabobank die omgebouwd is naar een vinylzaak met zeer vriendelijke en behulpzame mensen. En alleen vinyl, nieuw en 2e hands en een singlekelder. Mooie collectie platen in een ruim opgezette winkel waar je in de kelder ook heerlijk kunt snuffelen tussen de tweede hands bakken. Fijne platenzaak waar ik al jaren kom. Ze bestaan zaterdag 14 december 12,5 jaar. Het zou gaaf zijn als ze dan ook tot platenzaak van 2019 worden uitgeroepen. De fam. Haselbekke werkt er hard genoeg voor. Topzaak!!.Een enorm mooie platenzaak met een gepassioneerde eigenaar, die staat voor kwaliteit en klantvriendelijk. DIK VERDIEND EN NOG NOOIT GEWONNEN Voor mij is Vinylparadijs uit Geesteren de Platenzaak van het Jaar Bart Haselbekke, Eigenaar van Vinylparadijs is een hartelijke man met passie voor de muziek, zijn winkel en zijn klanten (in welke volgorde dan ook). Is ook bezig om de “kleinere, minder bekende” muzikant te ondersteunen door mee te helpen platen uit te brengen en optredens in zijn winkel te verzorgen. Ook de klant krijgt de nodige aandacht van Bart, dmv een koffietafel is er altijd plaats, ruimte en tijd om met Bart en/of andere muziekliefhebbers (klanten) gezellig een praatje te maken, niets moet alles mag. Het geluk en passie voor vinyl samengevat als paradijs vind ik dan ook bij Vinylparadijs. Bart legt de lat hoog en deze zaak wordt elk jaar beter en beter.

  1. Wim’s Muziekkelder Doetinchem
    Niets mooiers dan een bevlogen liefhebber en kenner achter de toonbank. Precies daarom weer mijn nummer 1. Een reis van de randstad naar de achterhoek is altijd de moeite waard.  Zoveel keuze en fantastische instore concerten! Bovendien een zeer vriendelijk persoon. haal alle muziek bij Wim. Voor mij de nr.1!! De reden?  Wim slaagt er ieder jaar (en dus ook dit jaar weer) in om van zijn winkel een feest voor het oor te maken. Zijn voorraad elpees, cd’s en boeken op het gebied van muziek is eindeloos. Hij biedt daarnaast jonge musici een podium en door al die optredens ontdek je juweeltjes waarvan je anders het bestaan nooit had geweten. Breed assortiment, super klantvriendelijk, mooie in-stores en De sfeer is erg origineel, alsof je een vinylzaak in Los Angeles binnenloopt. Waarom ? Wim weet het allemaal (muziekfeitjes enzovoorts), hij heeft het of hij regelt het, LP’s singles, en zelfs CD’s, en elke week een geweldige in-store optreden. ontzettend bevlogen en ultiem aardige man die alle moeite doet om de juiste platen te hebben/regelen voor zn klanten! Echt n topzaak! Wims muziekkelder: hart van muziek liefhebbend achterhoek. Leuke collectie nieuw en gebruikt. Elke zaterdag een live optreden in de winkelAls er 1 muziekwinkel de prijs verdiend dan is het Wim’s muziekkelder in Doetinchem.

 

3 Walk in Zutphen
Zeer knusse winkel en een eigenaar waarbij ik me gelijk thuis voel.Als metalhead kun je bij deze winkel je ogen uitkijken. De meeste producten die ze hier verkopen zijn tweedehands. Maar hierdoor is het allemaal ook goed te betalen. De sfeer is altijd ongekend gezellig en de service is top. Deze winkel is voor mij een warme vertrouwde omgeving om terug te komen. Ik kom hier al vanaf het begin dat deze winkel bestaat, en zal ook altijd blijven komen. De beste platenzaak van Nederland. Zeer spontane eigenaar met een redelijk geprijsde uitstekende collectie vinyl. Bobby’s vinylzaak is de beste platenzaak van het land. Prachtige collectie 2e hands en ook nieuw vinyl. Bobby Huisman heeft met zijn zaak een groot gat gevuld. Bevlogen muziekgek! De eigenaar Bobby Huisman is erg gastvrij. Altijd bereid advies te geven en je krijgt de mogelijkheid de lp te beluisteren. Een praatje en een luisterend oor zorgt ervoor dat je, je er snel thuis voelt. Kortom goede service is ook een onderdeel van deze prachtige platenzaak in het hart van het pittoreske Hanzestad Zutphen.  Wat een geweldig gastvrije man is dit.

4 Northend Haarlem.
Mooie winkel met veel keus en leuke acties En een zaak die al bijna 53 jaar op een B- locatie zich staande houdt met een sublieme webshop en grote klantvriendelijkheid hoort gewoon op 1. Fantastische instores Scherpe aanbiedingen Altijd gezellig, goede koffie Topzaak ! In mijn eigen Haarlem is dit de plek waar ik heft liefst kom voor vinyl, leuke contacten, bijzondere instore’s en dat onder de bezielende leiding van Onno! De instore optredens, ruime keuze, topservice en Onno is een fijne gast. Yeaahhh the best, de leukste, meest vriendelijke, sympathieke, behulpzame en zo gewoon gebleven winkel in Haarlem. Onno verdient het als geen ander.. Verstand van zaken en een enorm aanbod in de winkel en een nog groter aanbod online. Verder een ongeëvenaarde service en de vriendelijkheid van de medewerkers zijn redenen waarom ik vind dat Northend met de twee plek van vorig jaar te kort is gedaan.Soepele bediening.Prachtige in store’s met een fijn publiek. Enorme liefhebbers voor en achter de toonbank. Ik raad ook iedereen aan als je een bezoek aan Haarlem brengt, ga dan ook eens langs North End. Echt een paradijsje….Mooie collectie (mis alleen nog iets 2de-hans 🙂Goed bereikbare locatie Ontzettend deskundig en hulpvaardig en meedenken personeel. Veel andere activiteiten zoals instores Service. Baas der platenbazen!

 

5 Walk-in Deventer
Walk In, al meer dan veertig jaar een begrip in Deventer. Kwam hier in 1980 op mijn tiende voor het eerst en zal er volgend jaar als ik 50 word nog steeds binnenlopen. Eigenaar met kennis en liefde voor het vak en een heel groot en divers assortiment met veel metal en rock waar mijn voorkeur naar uitgaat. Platenbaas Marcel kan heel bevlogen en blij vertellen over zijn laatste inkoop en heeft altijd heerlijke punk/ska/wave albums in de winkel staan. Super service, enorm aanbod en hele nette prijzen. Echt een zaak om heerlijk in te dwalen en je te laten enthousiasmeren door de energieke eigenaar. fantastische collectie, eigenaar met passie voor alternatieve muziek ipv winstbejag. Een zaak om te koesteren.

 

  1. Variaworld Deventer
    Altijd een gezellig praatje (zeker als de grote platenbaas Wilco zelf aanwezig is) en een flink assortiment waarbij je zeker bij de tweedehands platen nog eens wat verrassends kan vinden in de bakken (verrassend leuk bedoel ik dan.) ruim assortiment met voldoende mogelijkheid om te cratediggen om je stukje “goud” tevoorschijn te toveren.

 

7  Concerto Amsterdam
Hele goede selectie, kundig personeel, leuke bijkomstigheid de koffiebar met veel optredens. Maken het aantrekkelijk om een bezoek te brengen. Héérlijke platenzaak. heel veel vinyl, ook (redelijke) kwaliteit tweede hands. Van oudsher de best gesorteerde zaak van Nederland. Zeer groot tweedehands assortiment. Hoef hier weinig over te zeggen. Concerto is een instituut dat al decennia bestaat. Gigantisch aanbod en nog net zo’n leuke winkel als toen ik er vroeger met mijn vader binnenliep. Jeugdsentiment, veel keuze  Ik kom hier al meer dan 30  jaar en voor mij nog steeds nummer 1.  de ultieme platenzaak. Alles wat je nodig hebt is beschikbaar en meestal ook al op de locatie. Hele toffe medewerkers, heel veel aanbiedingen en super optredens.Een feestje om daar paar uurtjes door te brengen.

 

8  Wil’m Veghel.
Niets is te gek is een korte samenvatting. Zeer uitgebreide collectie nieuw en 2e hands vinyl. Daarnaast ook veel merchandise, dus een echt paradijs voor de muziekliefhebber. Heb je niks leuks gevonden,, dan ga je toch met een voldaan en prettig gevoel naar huis.  Sociale kerel die altijd in is voor een praatje en actief bezig om Veghel Centrum levendig te maken en houden Voor mij geen andere zaak 😊 Dank zij Willem genieten we weer als vanouds van avonden heerlijke muziek. omdat die gast werkelijk gestoord veel weet, alle bizar onbekende tracks weet en de sfeer er gewoon heel relaxed is. Ook een mooie tweedehands collectie die elke week nieuwe platen heeft. Leuke mafkees met een groot hart voor muziek. enthousiasteling. Leuke promotie en pionier van de leuke promotie filmpjes! Vernieuwend, verfrissend en verrassend. Zoveel passie heb je nog niet eerder bij elkaar gezien. Willem en zijn vrouw ademen vinyl. Het enthousiasme is aanstekelijk en je voelt je echt méér dan welkom.

 

9 Tony’s Muziekhuis Geel
De beste vinylplatenzaak is ongetwijfeld “Tony’s Muziekhuis” in Geel (België). Bij mijn weten de meest complete platenwinkel o.m. inzake het aanbod van diversiteit van muziekgenres. Wat betreft de snelheid van aanbod speelt Tony Janssens kort op de bal, maar kan je er anderzijds ook nog terecht voor een niet meer zo  recente vinyl. En indien toch niet voorradig in de rekken, wordt binnen de kortste keren een exemplaar voor je met de glimlach besteld. Al meer dan 40 jaar klantvriendelijke kleinhandel in vinyl, cd en dvd ! Tony is een muziekkenner en liefhebber in hart en nieren. Vraag hem iets, hij kent het. Hij heeft een enorm assortiment in de winkel. Als hij iets niet in voorraad heeft zal hij ook steeds de moeite doen om het op de kop te tikken voor zijn klanten. Echt een topzaak en topkerel !!  Het aandeel van vinylplaten blijft maar groeien. Tony heeft er onlangs zijn zaak voor heringericht.

10  Velvet Eindhoven.
Dit omdat er een ontzettend aardige kerel in werkt. Hij, Remco,  is niet alleen aardig voor zijn klanten, maar weet ook wat hij verkoopt. Een vakman met heel veel verstand van Muziek.
Niet alleen de leukste zaak op de fijnste plek. Remco is super attent en uiterst vriendelijk. Persoonlijk kent hij geen sluitingstijd, altijd bovenop de digitale wegen. Altijd vriendelijk, altijd hartelijk, gastvrij, aardig, altijd goede zin en in voor een praatje en helpt je als je moeilijk zit. Weet veel van muziek, geeft fijne tips. Kortom een man met zijn muziekhart dat goud is op goede plek. Ik word altijd erg blij als ik weer in de winkel ben. Eigenlijk koop ik bijna al mijn platen alleen nog maar hier.   Persoonlijke benadering, kennis van zaken maar vooral enthousiast. Remco doet meer dan zijn best voor zijn klanten. Aanbod actueel en gevarieerd.  het aantal vierkante meters zegt ook niet altijd alles! Remco heeft een geweldige collectie, maar wint door zijn persoonlijke service. Hij onthoudt zijn vaste klanten, interesses en speurtochten.

11 Evelyn Novacek  Hoogezand
Zaak met zeer groot aanbod nieuw en gebruikt vinyl. Enorme vakkennis, wat je veel mist in speciaalzaken. Voor mij de beste en leukste platenzaak. Aardige mensen en ook deskundig die nog rustig een praatje met je maken en daarbij ook nog altijd een eventuele goed alternatief aanbieden als ze iets niet in de zaak hebben liggen.  Een begrip in de wijde wijde omtrek. De winkel die al ruim 80 jaar bestaat en waar ook mijn moeder vroeger al haar singletjes kocht bij de oma (Evelyn Novacek zelf) van de huidige eigenaresse. Marjolein. Één van de oudste winkels in Nederland, met een grote keus uit nieuw en oud vinyl. Online en fysiek een prima assortiment met zeer snelle zendingen. Een authentieke platenzaak met supergezellige instore optredens. De mooiste etalages van Nederland! Op beperkte m2 een giga assortiment en  mensen  met passie voor muziek.Mijn vaste dealer, de leukste winkel die ik ken en met de vriendelijkste mensen. Haar aanbod is mooi en gevarieerd. De etalage is altijd prachtig aangekleed en de sfeer in de winkel is ongeëvenaard.  Er is niemand zoals Marjolein :)

12 Kinsum Records  Maastricht
De beste platenzaak van 2019 is Kinsum Records in Maastricht. Ik vind dat eigenaar Dave deze zaak met hart en ziel runt. Dat zie je aan het aanbod tweedehands vinyl en cd’s waar echt pareltjes tussen zitten die vriendelijk geprijsd zijn. Nieuw vinyl is aanwezig en heeft Dave het niet, binnen een paar dagen is je zwarte goud aanwezig. Daarbij ook nog prettig geprijsd. Als ik in deze gezellige winkel ben ga ik altijd met iets voor mijn collectie naar buiten. Voor mij maar een zaak die op nummer 1 moet komen te staan: Kleine knusse winkel. Een eigenaar met kennis van zaken, hanteert erg schappelijke prijzen, organiseert ook diverse evenementen op vinyl gebied. omdat de eigenaar en uitbater van deze zaak een enorme toffe gozer is met zijn hart voor muziek op de beste plek. Je vindt er altijd weer iets moois. Lp’s vanaf 1 euro. Dave heeft zo lang ik hem ken plaatjes gekocht en verkocht. Door zijn doorzettingsvermogen en zijn durf kon hij een winkel openen die is uitgegroeid na verhuizing naar een prachtig pand in hartje maastricht. Altijd een vriendelijk en warm welkom, ontzettend veel kennis van en over muziek, altijd tijd voor een leuke anekdote van Dave Reumers.Ik ga er altijd met een glimlach weg, ook als ik eens niets heb gekocht.

13 Pop-Eye /Velvet Alkmaar
Het is een gezellige zaak met zeer vriendelijk, begaan personeel. De eigenaar ademt liefde voor muziek uit en heeft altijd leuke feitjes paraat.  ‘Thuishaven’ voor mijn vinyl-verslaving. Een soort eigen versie van High Fidelity, waarbij de gortdroge galgenhumor en woordgrappen van eigenaar Ron altijd met gelijke munt worden terugbetaald en en passent ook nog wat nieuwe albums worden aangeschaft:). Popeye Alkmaar omdat Ron en Tim altijd behulpzaam zijn. Ruim aanbod en nette prijzen Popeye staat voor mij met stip op nummer 1. In een van gezelligste winkelstraten van Alkmaar staat dit winkeltjes enigszins verscholen door zijn geringe omvang. Maar eenmaal binnen valt er zoveel te ontdekken. Het personeel is kundig, vriendelijk en nemen echt de tijd voor je (ook bij grote drukte). De eigenaar Ron, is een wandelende muziekencyclopedie, die met zoveel passie kan vertellen, dat je vanzelf wel enthousiast wordt. Kortom echt een fijne zaak, ook om gewoon even naar binnen te wandelen als je niets nodig hebt. meer dan uitstekende collectie van langspelers (zowel oud als splinternieuw) en natuurlijk ook cd’s. Het is voor mij onmogelijk om daar naar binnen te lopen en niets te kopen. Een geweldige winkel met een enorme sortering! Gezellig, een fijne sfeer, altijd tijd voor een (klets)praatje en met ontzettend fijne mensen: Ron, Lotte en Tim. Ik kom erg graag bij Popeye Alkmaar, leuk assortiment maar bovenal leuke en gezellige service ! Een man die er jaloersmakend veel weet… Kom hier al jaren, vaste stek en altijd goed gevulde bakken met leuk personeel. Ook regelmatige ontzettend leuke instores! Het is net een huiskamer!  Eigenaar is Beatles kenner pur sang.

 

14 Sounds  Venlo.
Wat een assortiment. Met dikke stip op 1. Deskundig, gezellig goede sfeer en vooral kennis 🤗Sounds Venlo; grote zaak met goede selectie platen. Kwaliteit. Leuke bediening. Echte platenzaak.

15 Waaghals Arnhem
Ook hier hebben ze een erg grote, leuke en gevarieerde collectie waar ik graag even rustig doorheen ga. mooie mix tussen nieuw en 2e hands, ook een prima keuze, mooi geprijsd en vriendelijk en kundig personeel.

16 Plato Groningen
ruime zaak, relaxed browsen, goede sfeer de keuze is reuze en ook hier leuke concerten gezien, top!  Je weet niet wat je ziet, ook groot aanbod 2e hands en nog steeds luistermogelijkheden. Ik kom hier al vanaf de openingdag van de zaak. Toen was de naam nog platenzaak De Cirkel. Sinds 1998 zijn ze verder gegaan onder de naam Plato. Ze hebben een ruime keuze aan elpees en cd’s.

 

17 Vinyl Grove Den Haag
Ramesh heeft zijn eigen stijl qua assortiment en heeft een fijne mix van muziek die buiten de lijntjes kleurt: zowel actuele titels als oudere titels.Ramesh heeft echt passie. een platenzaak voor liefhebbers. Mooie collectie nieuw vinyl. En altijd een goed advies. El Jefe is een topper lekker eigenwijs en haags op z’n best. Goede voorraad en een geweldige eigenaar! Groot assortiment nieuw vinyl in het rock/metalgenre. Ook veel alternatief gitaarspul.  Beste platenzaak van Nederland en de enige die er überhaupt toe doet in Den Haag. Kom er al jaren. Aanbod altijd goed.

 

18 Rock Maniac Records Gouda

Zeer goede service, fijne sfeer en uitgebreid aanbod 2e hands en nieuw vinyl.  supertoffe zaak met een geweldige locatie. aanbod is altijd top en de koffie staat klaar. Beste meest klantvriendelijke eigenaar die ik ken.! Leuke winkel met een zeer jonge eigenaar met veel kennis en toffe collectie, zowel nieuw als gebruikt.

 

19 Kroese Arnhem
Bij Kroese heb ik altijd het gevoel dat ik welkom ben, en wordt goed geholpen. Ze hebben alleen nieuwe cd’s en platen, maar voor goede prijzen. Ik heb meerdere keren leuke posters meegekregen en ben daar ongelooflijk blij mee. Brede collectie, maar ook ruimte voor bijzondere dingen. Leuke instores. En een eigen label voor talent.

20 Bep Dylan Deventer
Was aangenaam verrast door deze 1 manszaak.Geen megawinkel, maar een leuk assortiment met prima prijzen. Je krijgt zelfs een kopje koffie aangeboden bij binnenkomst en de eigenaar staat altijd open voor een praatje. aanrader. Is een paar jaar weg geweest maar het voelt nu net of dat nooit gebeurd is. Bep Dylan Terug in Deventer! En wat een aanwinst! Met een goed assortiment van hoge kwaliteit tweede hands vinyl tegen realistische prijzen is dit een zich Positief onderscheidende zaak in het steeds voller wordende vinylland.  Zo blij dat deze zaak terug is in vinylstad Deventer. Hans er een paar jaar tussenuit geweest maar nu weer terug met een divers aanbod kwaliteitsplaten. Niet het standaard werk en geen afgetrapte platen maar in  prima staat verkerend gebruikt vinyl en wat interessant nieuw vinyl.Kleine maar leuk zaak. Gemoedelijke sfeer. Eigenaar Hans schenkt fijne koffie in en neemt de tijd voor je. Klein maar leuk assortiment en fijne prijzen.

 

21 Velvet Breda
Al jaren mijn vaste dealer, vriendelijke eigenaar die persoonlijk advies geeft naar de smaak van de klant. Vriendelijk personeel, kom vaak rare platen tegen die ik elders zou moeten bestellen.

22 Mono’s Heemskerk
Uitstekende collectie, aantrekkelijk geprijsd, gezellige winkel en zeer goede en prettige service. Een zaak die een lang leven verdient! Echte liefhebbers en kenners met een geweldige service. Staan altijd voor je klaar, reageren snel op vragen en proberen het altijd voor je te regelen. Ik kom uit Haarlem, maar voor deze zaak rij ik heel graag naar Heemskerk.

23 Vanderveen Assen
Altijd wel iets verrassends in assortiment, vriendelijk personeel Fijne platenzaak waar ik ook met veel plezier kom en altijd met meer vertrek dan de bedoeling was Enorm grote kennis van met name Americana muziek aanwezig. Altijd wel een nieuwe tip! Zeer compleet assortiment. Uiteraard nieuw maar ook veel oude platen. Altijd enthousiaste verkoper weet precies waar alles ligt en weet vaak er nog een persoonlijk praatje over te vertellen. Een mooie grote afdeling waar een ruime keus aan vinyl is en waar blues en Americana goed vertegenwoordigd  zijn.Een begrip in heel Noord Nederland.

24 Popeye Hengelo
Wat een sfeer! en doet alles voor de klant.  Johan keeps going strong!

25 Roots Mail Music Breda
Eigenaar Joop van Gool is als een vis in het water in zijn zaak. Weet alles , houdt van iedereen de muzikale voorkeur bij, geeft tips en is totaal op de hoigte van alle muziek die uitgebracht wordt. Joop is TOP !!! Die man heeft zoveel kennis van muziek, doet er alles aan om je gewenste plaat single of cd in huis te krijgen en laat je belangeloos luisteren naar mooie muziek onder het genot van altijd verse koffie.Het is een uitje om bij Joop in de winkel te shoppen Joop heeft een gezellige en fijne zaak met daarin een regelmatig veranderende selectie van oud en nieuw vinyl dat voor een schappelijke prijs wordt aangeboden. Daarbij staat hij altijd open voor een goed gesprek en krijg je bij binnenkomst al snel een kop koffie en versnapering aangeboden. Ook organiseert Joop regelmatig bijeenkomsten en concerten in de zaak.

26 Groovy Tosti Heerenveen
Toelichting: Gezellige zaak met hele leuke eigenaren, met een breed aanbod van platen. Er hangt altijd een relaxte sfeer en de tosti’s zijn daarnaast ook heerlijk. Deze zaak is meer dan een platenwinkel. Lekker een koffie en tosti erbij maakt dat je echt een ervaring hebt. Ze organiseren ook avonden waarop je met je singles langs kan komen om ze af te spelen voor anderen.

27 Plaatboef Rotterdam
Goede service, ruim assortiment en vooral de bij vlagen fantastische tweedehands platen zorgen ervoor dat ik hier vaak terugkom. Rotterdam is sowieso een hele fijne vinylstad! Goede sfeer, indie-kennis, altijd iets moois te vinden. Veel tweedehands en dingen die je nergens anders vindt, gezellige rotzooi. Het feit dat de hele winkel van hout is, leuke/lieve/eerlijke mensen met eerlijke prijzen, leuke collectie muziek en een warm gevoel of de winkel al eeuwen oud is. Fijn hier!

28 Sounds Haarlem
In mijn eigen Haarlem is dit de plek met het grootste vinyl-aanbod, leuke contacten, onder de bezielende leiding van Paul! Enorm aanbod zowel nieuw als 2e hands. Een vinylzaak met een zeer groot aanbod van nieuw en 2e hands vinyl. Hulpvaardig personeel. Mooi aanbod scherpgeprijsde tweedehands vinyl, altijd leuk om verrast te worden wat er in de bakken te vinden is.

29 Didi Heerlen
Als Didi het niet heeft zul je het zelf moeten persen. Wat een ongelofelijk groot aanbod! Eigenaar heeft encyclopedische kennis van muziek, goed aanbod nieuwe platen en enorm assortiment 2e handsplaten, hier kom je platen tegen die je nergens anders vindt.

  1. Off the record Kampen.
    De kleine knusse winkel heeft zo verschrikkelijk veel op het gebied van stoner, doom, black en death metal. Het is een genot om hier rustig in de bakken rond te snuffelen. De eigenaar is een top gast, hij is overal in thuis. Meestal ben ik hier niet weg in 10 minuten meestal blijf ik hangen onder het genot van een kop koffie.Zeer leuke winkel en zeker een aanrader. Eigenaar Tjeerd is de zaak begonnen uit liefde voor muziek. Hij is al jaren een vinylverzamelaar. Aardige eigenaar en een ruime keuze  in de vele soorten metal.  Heeft veel aparte platen, van gek gekleurd vinyl, vrij onbekende metal bands tot Dingen op een eigen recordlabel. Ook leuke tweedehands metal bakjes, topservice en kunnen werkelijk van alles voor je bestellen aan vinyl.

 

31 Elpee Groningen
Een van de oudste vinylplatenzaken met een enorme keuze. Deskundig personeel, overzichtelijke kleine winkel, ik als muziekkenner mag zeggen dat hier de echt betere muziek te koop is. Verreweg de beste zaak van Nederland wb obscuur vinyl, eigenzinnige smaak, wars van trends en andere treurnis.

32 Platenreus Vlaardingen
De enige vinylwinkel in mijn woonplaats, daardoor voor mij de favoriet. Ook omdat Walter (eigenaar) altijd in is voor een praatje en zorg draagt voor de de bestellingen die ik bij hem plaats. Walter werkt hard aan zijn leuke zaak en heeft regelmatig leuke instores.

 

33 Plato Utrecht
Goed assortiment en brede kennis over muziek.
Plato Utrecht kom er al meer dan 28 jaar blijft een goede zaak. Groot assortiment. Er is altijd wel wat te vinden. Ruim opgezet voor een goede browse modus tussen de LP’s. Al sinds ik een klein vinyl mannetjes was.

 

34 Sounds Delft
De ow ow ow béste platenzaak is uiteraard de sounds delft. De zaak is niet zo groot maar potverdorie wat hebben ze veel platen. Maar vooral wat een fijne sfeer. Klantvriendelijk en kundig personeel maakt de zaak zeer compleet. En toplocatie!! Liepen we tegenaan verrast door wat we tegenkwamen. Mooie zaak

35 Uptown Records Hoorn
Ietwat beperkter open, maar wel altijd een leuk assortiment aan platen. Hele fijne winkel. Super klantvriendelijk, mooie collectie en in het centrum van Hoorn. Daar staan mensen met liefde voor vinyl.   Klein maar fijn

36 Minstrel Music Zwolle
Meest eclectische zaak in ons land. Heel groot aanbod, bijna te groot. Maar altijd leuk om rond te neuzen  Bij Arjan vind je altijd its waar je blij mee de deur uitloopt. Favoriet (Nummer 1 dus), al sinds de jaren ’90, is Minstrel Music in Zwolle. Lekker volgebouwd, waardoor je het idee krijgt dat er altijd wel wat bijzonders te vinden is. En dat gebeurt ook eigenlijk altijd wel. Je kunt er ook makkelijk uren over muziek ouwehoeren.

 

37 Music Machine Sittard
Vriendelijke eigenaren, goed aanbod nieuwe platen en een redelijk assortiment 2e handsplaten, overzichtelijke zaak, platen zijn niet te duur.

38 Plato Deventer
Hier wordt ik altijd super geholpen. Vriendelijk en behulpzaam en mooi assortiment. Blijf vaste klant

39 Vinylarchief Nijmegen
Dit stel runt al decennia met liefde en passie deze geweldige zaak met een gigantisch aanbod. Telkens als ik er binnenloop zie ik wel iets nieuws. De eerste winkel waar ik zo’n negen jaar geleden voor het eerst (in een winkel) platen ging kopen. Hierdoor zal deze niet uit mijn top 3 kunnen verdwijnen. Binnen 5 minuten trok ik er twee platen uit de bak waar ik al jaren naar zocht.

 

40 Waaghals Nijmegen
Kwam er voor het eerst dit jaar. Fijne sfeer en mooie selectie nieuw en 2e hands vinyl. De eigenaar begon een gesprek over muziek naar aanleiding van de platen die ik kocht, wat helemaal aansloot bij de sfeer. Het uiterlijk van deze winkel vind ik zelf erg mooi en fris vormgegeven. Hier kun je lekker je ding doen en een praatje met de eigenaar maken kan ook altijd.Leuk assortiment, altijd even kijken als ik in de buurt ben.

41 De Waterput Bergen op Zoom
Een aantal keer per jaar reis ik speciaal naar het zuiden. Bergen op Zoom is een leuke stad maar hoofddoel is De Waterput. Ook deze winkel biedt alles wat een muziekliefhebber graag ziet. Aardige eigenaar bovendien. Het enthousiasme en de kennis van muziek van de medewerkers in deze winkel kom je nergens anders meer tegen. Bovendien is de wijze waarop deze zaak “gerund” wordt uniek: erkende muziekjournalisten die voor Oor, Jazzin en diverse dagbladen schrijven lopen er regelmatig rond als adviseur dan wel verkoper (dat is nooit helemaal duidelijk, waarvoor hulde), en er worden regelmatig instore-optreden georganiseerd waarbij zowel talenten als bekende namen hun repertoire akoestisch ten gehore brengen.Tevens is de collectie van dusdanig niveau en uitgebreid, dat ik als kritische muzieklefhebber nooit met lege handen de Waterput verlaat. Hulde voor deze fantastische platenzaak!

42  Bobs vinyl Aarle Rixtel
Het is een dynamische goed gesorteerde jonge platenzaak. Een eigenaar die goed luistert naar wat klanten willen. Hij organiseert vaak leuke optredens in de zaak Een vinylstore waar je je thuis voelt en waar het fijn is om lekker rond te neuzen! Het is een jonge ondernemer, die het verdiend om in het zonnetje te worden gezet. dus zeker mijn nummer 1

43 Ray Elpee Eindhoven
Altijd bijzondere platen in het assortiment Fijne zaak ,actief en altijd iets te vinden.

44 Plato Leiden
Uitstekende selectie nieuw vinyl, maar vooral veel leuk tweedehands voor prima prijzen en veel doorstroom. Al kom ik hier al tientallen jaren ben ik deze winkel de laatste paar jaar pas echt gaan waarderen. Er hangt een relaxte sfeer. De collectie is zeer compleet, zowel cd als vinyl, maar ook dvd, boeken en ander muziekgerelateerde spulletjes. De tweedehandscollectie is altijd de moeite waard om even doorheen te lopen. En ook regelmatig interessante aanbiedingen. Eigenlijk alles wat je in een platenzaak zoekt.

45 Plato Zwolle.
Leuke winkel waar ik ook de nodige tijd kan doorbrengen. Veel op voorraad. En ook aardig personeel.

46 Velvet Music Leiden
De Velvet in Leiden is de platenzaak waar ik al het langst kom. De selectie die ze in de zaak hebben is gigantisch en hun magazijn verder op in de stad is onovertroffen.

47 CD-Teek Eindhoven
Veel vinyl. Altijd behulpzaam. Icoon in Eindhoven. Iedereen is gelijkwaardig en welkom in deze huiskamer wat ook een schatkamer is vol veel moois. Beetje rommelig, maar als je er doorheen kan kijken… mooie zaak

48 Sounds Tilburg
Groot assortiment en meer dan alleen het voor de hand liggende. Ik woon zelf in Apeldoorn, maar als ik graag wil gaan shoppen voor muziek dan ga ik altijd graag naar deze winkel toe en maak ik er een uitstapje van. De sfeer is hier fantastisch en de medewerkers weten waar ze het over hebben. Ook de tweedehands afdeling achterin kom ik graag om pareltjes te kunnen vinden waar andere mensen genoeg van hebben gehad.

49  Velvet Delft
Voor ons is er maar 1 vinylzaak en dat is Velvet in Delft. Wij kopen hier al jaren onze platen en hebben ook mooie herinneringen aan alle instore concerten en Record Store Days. Kortom, een topzaak die in ieders top 3 zeker niet mag ontbreken!

50 Diggers Tilburg.
Qua uiterlijk de mooiste platenwinkel van Nederland. Een grote en fraaie collectie.