vinylzaak 2015

VERKIEZING VINYLZAAK 2015
vinylzaak2015

Dank aan alle deelnemers aan de derde verkiezing van de Vinylzaak van het jaar, het vervolg van een mooie traditie aan het eind van het jaar, lijstjestijd. Het aantal stemmers is dit jaar weer ruim verdubbeld. Super!

wimsmuziekkelder 3wim
WIM’S MUZIEKKELDER WEER VINYLZAAK VAN HET JAAR

Vorig jaar wist Wim’s Muziekkelder uit Doetinchem de titel van Vinylzaak van het jaar te veroveren. Dit jaar is Wim er in geslaagd zijn aanhang te behouden en in het tweede jaar van zijn bestaan verder uit te breiden en kon daardoor de titel prolongeren dus vanaf nu drager van de titel VINYLZAAK 2015. Van harte gefeliciteerd.

Daar “ademt” iedereen en alles muziek was misschien wel de mooiste reaktie die we kregen over Wim’s Muziekkelder, ook Wim’s enorme kennis van popmuziek (Wimkler Prins is zijn bijnaam) en de vrijwel wekelijkse instore optredens worden vaak genoemd.

diskidnorthendrameshwilco
Diskid uit Zwolle verhuisde dit jaar en wist onder de bezielende leiding van Hank en Antoinette verder door te stijgen van de zesde naar de tweede plaats. Winnaar in 2013, North End Haarlem wist dit jaar weer dicht bij de top te eindigen en handhaafde de derde plaats op de lijst. Ook hier veel lovende woorden over Onno en zijn team. Vinyl Grove uit Den Haag, de enige vinyl-only zaak in de top van de lijst wist zich voor het derde jaar te handhaven in de top vijf, dit jaar op plek 4, een mooie prestatie van eigenaar Ramesh. Grote stijger en nieuw in de top 10 op plaats vijf is Variaworld uit Deventer. Eigenaar Wilco heeft de ambitie om van deze zaak het Concerto van het oosten te maken. In deze verkiezing is hij zijn grote voorbeeld net een plaats voor gebleven. Opvallend is verder dit jaar de opmars van Belgische vinylzaken in de lijst met als hoogste nieuwkomer de Wool E Shop in Gent op plaats 7, maar ook Vynilla en Music Media Corner komen hoog binnen in de lijst. Ook in het afgelopen jaar geopende zaken zoals Vinylparadijs uit Geesteren en Off the record uit Kampen vinden meteen een plaatsje in de top 50.

Over veel vinylzaken werden lovende woorden uitgestort.
Een selectie van toelichtingen van de inzenders vind je onderaan deze pagina.

Hieronder de top 50 voor 2015, in totaal kregen dit jaar 157 (vorig jaar 116) winkels minimaal een stem. Acht winkels zijn nieuw in de lijst, ze hadden vorig jaar geen stemmen gekregen, twaalf vinylzaken hadden vorig jaar wel stemmen maar staan nu nieuw bij de bovenste vijftig. Totaal dus twintig nieuwe winkels bij de bovenste vijftig.
De stemmen kwamen binnen na mijn oproep via www.lpvinyl.nl en www.facebook.com/lpvinyl waarvoor nogmaals hartelijk dank. Staat jouw favoriete winkel te laag of er niet bij, eind 2016 is er weer een kans.
Maar bezoek ook in 2016 de Vinylzaken, ook die 200 die niet in deze Vinylzaken top 50 voorkomen

2015 2014 Vinylzaak Paats
1 1 Wim’s Muziekkelder Doetinchem
2 6 Diskid Zwolle
3 3 North End Haarlem Haarlem
4 2 Vinyl Grove Den Haag
5 41 Variaworld Deventer
6 4 Concerto Amsterdam
7 nw Wool E shop Gent
8 36 Velvet Music Breda
9 5 Popeye Hengelo
10 nw Vinylparadijs Geesteren
11 114 Vynilla Gent
12 73 Roots Mail Music Breda
13 nw Music Media Corner Boom
14 23 Sounds Tilburg
15 15 Evelyn Novacek Hoogezand
16 11 Sounds Delft
17 12 Kroese Arnhem
18 19 Sounds Haarlem
19 72 Plato Zwolle
20 13 Waaghals Arnhem
21 55 Minstrel Music Zwolle
22 27 Platenhuis ’t Oor Almere
23 nw Consouling Store Gent
24 7 Sounds Venlo
25 44 Vinylfabriek Terborg
26 14 Eardrum Buzz Amsterdam
27 106 Music Mania Gent
28 10 Record Friend Amsterdam
29 9 Plaatboef Rotterdam
30 52 Fat Kat Antwerpen
31 18 Plexus ’t Platenmanneke Delft
32 nw Off the record Kampen
33 31 Demonfuzz Rotterdam
34 24 Elpee Groningen
35 nw Green vinyl Breda
36 33 Velvet Music Leiden
37 29 Vinylarchief Nijmegen
38 67 Get back Dordrecht
39 59 Didi Heerlen
40 17 Tunes Ville Breda
41 39 Plato Groningen
42 54 Grey Breda
43 30 Bert’s Records Den Haag
44 60 Distortion Amsterdam
45 46 Waxwell Amsterdam
46 105 Kroese Nijmegen
47 nw Walk in Deventer
48 nw Velvet Music Dordrecht
49 97 Big bad wolf Leeuwarden
50 40 De Muziek Freak Koog aan de Zaan

Een selectie van toelichtingen bij de keuze van de inzenders:

1. WIM’S MUZIEKKELDER
teletekst

Daar “ademt” iedereen en alles muziek
Breed assortiment, kennis van zaken en als het er niet is weet Wim waarover je het hebt en zoekt net zo lang tot die is gevonden. Ook de optredens van bekende en onbekende groepen “zaterdag instore” zijn geweldig en je kunt er heel ontspannen gaan luisteren zonder dat je iets opgedrongen wordt.
Reden: veel keus, gezellige zaak met lekkere koffie, fijn dat hij ook muziek(gerelateerde)boeken verkoopt en handig dat hij zoveel weet, onze Wimkler Prins Popencyclopedie
De passie en liefde voor muziek straalt van deze popprofessor af.
Geweldig wat Wim Vriezen van Wim’s Muziekkelder in korte tijd heeft neergezet.
Deze man is een wandelende muziek encyclopedie, heeft feitenkennis, verkoopt 2e hands en nieuw vinyl en CD’s en is zeer ruim gesorteerd. Wekelijks biedt hij een podium aan bands en muzikanten uit binnen- en buitenland met zijn inmiddels befaamde Instore optredens.
Een geweldige no nonsense sfeer. Een TOPZAAK!
Wim verschaft mij de meeste platen. Tot noch toe 45% van een gevulde kast te danken aan hem. Hij is erg trouw naar zijn klanten.
Gewoon omdat deze zaak de beste keuze aan 2e hands vinyl heeft en de eigenaar overal verstand van heeft…

2. DISKID
Mijn favoriete muziekwinkel is Diskid in Zwolle. Hank en Antoinette hebben veel kennis van zaken, zijn behulpzaam en attent. Je komt hier altijd allerlei juweeltjes tegen die je al jaren zoekt. Nu de nieuwe winkel open is, is het overzicht beter geworden en vind je sneller wat hoewel het altijd leuk blijft om even “door de bakken”te gaan.
Is zeker de beste platenzaak die er is!!! Ik heb werkelijk nog nooit mee gemaakt dat er medewerkers in een platenwinkel zo super aardig en behulpzaam zijn! Wat ik ook zou willen hebben regelen ze voor me!
Een professionele maar ook zeer plezierige winkel met aandacht voor klanten en hun specifieke wensen. Absoluut onovertroffen is hun 90’s aanbod en de jacht van Hank & Antoinette op dit recente maar zeldzame ‘goud’ buiten de landsgrenzen.
Naast een mooie voorraad vinyl kun je ook terecht voor een babbeltje en organiseren ze regelmatig platenbeurzen.
Passie en platen onder één dak. De sfeer is relaxt en inspirerend en Hank en Antoinette zijn fantastische mensen. Met hun verhuizing naar de Sassenstraat is de zaak alleen nog maar meer gaan sprankelen. Ik hou d’r van. En ik gun ze dit van harte.
Tijdens een vakantie in de omgeving van Zwolle terecht gekomen toen zij eigenlijk net pas open waren op de nieuwe locatie dus nog niet alles helemaal klaar. Super vriendelijk en enthousiast verwelkomd en met een aantal leuke nieuwe en 2e hands LP’s de deur uit gegaan.
Prachtige nieuwe locatie, 2x zo groot en nog altijd dezelfde top service!
Ondertussen komt een redelijk deel van mijn (beginnende) platencollectie bij Diskid vandaan!

3.NORTH END
Onno is een betrokken verkoper, makkelijk benaderbaar en heeft duidelijk plezier in wat hij doet. Vinyl is keurig geprijsd Goede en leuke instores ook!
Altijd leuk om bij Onno in de zaak te komen, gunstig geprijst nieuw vinyl en natuurlijk de geweldige instore niet te vergeten, iedere keer weer een feest.
Op steenworp afstand van huis de fijnste vinylwinkel, volg deze winkel al zo’n beetje mijn hele muzikale leven ( en dat zijn er toch zeker al weer 40, ben zelf 48 ) Onder de bezielende leiding van nu Onno,muziekkenner en muziekgenieter van het eerste uur. En dan die fijne instore optredens… Ja,ik mag mij gelukkig prijzen met zo’n fijne winkel in de buurt…..
Vanwege de niet aflatende energie van Onno en zijn mensen om het de klant naar de zin te maken en de geweldige Instore’s die ook onder muzikanten legendarisch zijn! Crowdsurfen tijdens een instore; waar vind je dat nog meer?

4. VINYL GROVE
What else? Altijd een warm welkom, soms met een grumpy ondertoon, maar dan heeft de eigenaar Ramesh je gewoon te lang niet gezien. Veel kennis van muziek, zeker qua hardere metalen en vooral stoner. De spoeling is dun in Den Haag, maar de fijnste shop van de Benelux ligt er wel gewoon!
Ramesh weet inmiddels beter dan ikzelf wat mijn smaak is en weet me daarom telkens weer te verrassen met artiesten waarvan ik achteraf verbaasd ben dat ik ze nog niet kende. Wat hij niet in zijn winkel heeft weet hij vaak wel te halen, desnoods rechtstreeks uit de VS.
Ramesh had binnen enkele bezoekjes prima door hoe ik ben, komt met geweldige tips (vrijwel altijd raak wat betreft smaak), koffie en op vrijdag vaak hapjes staan klaar, altijd in voor een babbeltje, gewoon een top zaak en een top kerel! Nu willen we niets anders meer, tenzij… Ramesh het niet verkoopt
Vinyl Grove Den Haag Omdat de eigenaar Ramesh altijd top service verleent en heel veel van de platen af weet (leuke kleine details) zoals het hoort. Liefde voor muziek
Toen Ramesh zijn zaak in de Haagse Boekhorststraat begon riep iedereen met enig verstand van zaken: Niet doen! Maar, hij deed het wel! Gelukkig maar! Ramesh’ liefde voor muziek en vinyl in het bijzonder hebben van Den Haag een leukere stad gemaakt. Want er wordt wel hard geroepen dat Den Haag de beatstad is, maar er zijn er maar weinig die ook echt kunnen zeggen dat ze er iets aan doen om dat te laten blijken. Rumsie is er daar een van. Hulde!
Prachtig aanbod goeie service. De eigenaar weet mij altijd enorm veel aan te bevelen wat ook echt in mijn straatje past. Staat altijd koffie klaar. Doet ook altijd veel moeite om plaatjes die niet in het assortiment zitten te bemachtigen.
Gewoon de leukste zaak die er is.  Aardige eigenaar met veel verstand van muziek. Lekkere koffie en vergeet vooral de hond Charlie niet. Goeie collectie en wat er niet is kan gewoon voor je besteld worden
Mijn stem gaat naar…….Vinyl grove in Den Haag. Bijzonder veel keus en goeie tips van de eigenaar die het met een ongekende passie doet.

5. VARIAWORLD
Ik maak graag een uitstapje naar Deventer om daar door de bakken te spitten. Heel veel aanbod vooral de, voor mijn oren perfecte geluiden uit de jaren 90 (waar niet veel van op plaat te vinden is) ligt het daar wel. Op Facebook is de baas erg actief en rijdt dan al om half 5 s ochtends door Antwerpen voor een beurs om vervolgens vol beladen terug te keren met een diversiteit aan zwarte schijven.
Gewoon een leuke overvolle platen/cd zaak. Ene helft vol 2e hands en nieuw vinyl waar ik er een aantal van mee genomen heb en andere kant vol cd’s waar ik verder niet tussen gekeken heb. Vriendelijk geprijsd en helaas niet bij mij in de buurt.
Want gewoon het meeste van allemaal. Mooie winkel en je komt ze op elke beurs tegen. Hardest working men in platenbusiness zeg maar.
Leukste en beste platenzaak in Deventer. Als Wilco iets niet heeft in de collectie dan zoekt ie het wel voor je.

6.CONCERTO
Muziek walhalla, prachtig pand en fijne locatie. Het ademt sfeer in alle opzichten.

7.WOOL E SHOP
Kleine huiskamerwinkel met een uitgebreid assortiment (new) wave en experimentele electronica, sinds 2009.
Specialisatie in wave, maar het gaat veel ruimer. De uitbater is een levende encyclopedie.
Met veel voorsprong mooiste aanbod in België

8.VELVET BREDA
Ruime keuze, vooral wat meer mainstream. Fijn personeel en goede (!) koffie.
De ontvangst is altijd hartelijk. Arend doet heel veel voor zijn klanten. Niet gek dat veel mensen uit andere steden van bij hem bestellen in plaats van bij hun plaatselijke platenboer. Via via worden platen ook vaak persoonlijk bij de besteller bezorgt, om de kosten te drukken.
Arend denkt altijd met je mee, heeft veel leuke suggesties en de winkel is zeer gezellig.

9. POPEYE HENGELO
Als kind kwam ik er. Daardoor alleen al heb ik de romantiek van muziek gekregen wat ik niet vond bij blauw gele winkels in die tijd. De encyclopedie die los komt op het moment dat je een hele andere vraag stelt blijkt soms nog fijner in de oren dan de aankoop van…
Volgens mij behoeft (de zaak van) Johan Dollekamp geen nadere toelichting meer. Johan is denk ik de beste platenzaakeigenaar van ons land, 100% passie voor z’n vak.

10. VINYLPARADIJS
Nieuwkomer Vinylparadijs in Geesteren heeft zich al lang bewezen ondanks het prille bestaan. Altijd topkwaliteit, hulde daarvoor.
Mooie winkel, mooi divers assortiment, singles en lp’s in top conditie, vriendelijke mensen! Kortom super!!

11. VYNILLA
Bijzonder omdat deze winkel al eeeeeeuwen bestaat en, in tegenstelling tot de meeste andere, vinyl nooit heeft afgeschreven in de 90s en nillies. Bop is top.
Sinds 1982 voorziet Bob Gent en bij uitbreiding alle studenten op doortocht van vinyl in alle slag, tweedehands en nieuw. Gespecialiseerd in Belgisch en wereldmuziek.

12. ROOTS MAIL MUSIC
Al tientallen jaren een begrip in Breda. Met een echte muziekkenner als eigenaar. Vinyl te vinden, die je nergens anders tegenkomt…Topzaak!
Love Joops kennis en kunde. Super klantvriendelijk en behulpzaam
Top-assortiment; wat er nog niet is wordt gezocht tot het gevonden wordt!
Top-eigenaar; van alle vinylmarkten thuis!

13. MUSIC MEDIA CORNER
Sfeer, gezelligheid, Super service en faire prijzen. Wat moet je meer hebben

15. EVELYN NOVACEK
Nu ik sinds april ook ben begonnen met het verzamelen vinyl, heb ik er ondertussen al een aantal platen gekocht. Kom er voornamelijk voor nieuwe Lp’s en tweedehands singletjes, de service is fantastisch, echt een familiebedrijf met een hart voor de zaak.
Ook afgelopen jaar weer fantastische service. Zelfs toen we een koffer spelertje voor erbij hadden gekocht en deze niet naar behoren werkte was het geen enkel probleem om deze te ruilen. Altijd een goede voorraad van nieuwe en tweede hands platen! Blijft mijn nummer 1 Vinyl winkel.
Enthousiast, muziekliefhebbers in hart en nieren, persoonlijke benadering, vaak live optredens, de mooiste etalages…

17. KROESE
Kroese is ook zo’n zaak met net dat beetje meer. Wie zet er nu in deze tijd een eigen platenlabel in de markt en geeft aanstormend talent zo een mooie kans. Super

18. SOUNDS HAARLEM
Vanwege de aardige en vakkundige mensen die er werken en het gigantische assortiment Vinyl, deels 2de-hands, die ze hebben. Ze zijn zó met vinyl bezig dat ze zelfs hun eigen platenlabel hebben! Goed bezig Paul!
Proberen door eigen label en door handen in 1 te slaan met (lokale) artiesten muziek nog breder onder de aandacht te brengen. Tof initiatief en mooie gedachte!

19. PLATO ZWOLLE
Kom hier graag voor nieuw vinyl. Aardig personeel, soms fantastische titels extra laag geprijsd. Tweedehandsafdeling is erg klein jammer genoeg.

20. WAAGHALS ARNHEM
Al jaren de beste zaak van Arnhem, altijd iets te vinden.

21. MINSTREL
Een platenzaak voor elke bezoeker: de beginner, de ervaren classics verzamelaar, de nieuw vinyl koper en de speurder naar zeldzame originals. Zelfs als je niets wilt kopen kun je langskomen voor de gezelligheid of om kaartjes te halen voor de in eigen beheer georganiseerde concerten. Op zaterdag draait er vaak ’n dj ter verhoging van de feestvreugde.
De beste zaak van Noord nederland, kom uit Rotterdam ga er 1 tot 2 x per jaar naartoe, uren lang heerlijk zoeken.
Geweldige atmosfeer die je bij een platenzaak verwacht en Arjan verkoopt bijna geen nee heeft enorm veel op voorraad

22. ‘T OOR ALMERE
Fijne zaak om regelmatig te bezoeken en een fijne eigenaar

23. CONSOULING STORE
De jongste telg aan de (kleine) Gentse vinylboom, gespecialiseerd in donkere gitaarmuziek, van psychedelische gitaardrone over black metal tot alternatieve grunge
Prachtige winkel met koffiebar, zeer vriendelijke uitbater

24. SOUNDS VENLO
Wederom mijn onbetwiste topper. Service, advies, betrokkenheid en enthousiasme van het hele team! Een heel breed assortiment en sinds dit jaar het nieuwe vinyl weer daar waar het thuishoort, dicht bij de ingang!!
Als het niet alleen om vinyl maar ook om cd’s zou gaan de absolute nr. 1 van NL. Erg ruime sortering en deskundig personeel.

25. VINYLFABRIEK TERBORG
Gezellig winkelpandje, ruime keus. Fijne en eerlijke medewerkers.  Ook een goed assortiment en een prachtige website
Breed assortiment en een eigenaar met passie voor vinyl.

26. EARDRUM BUZZ
Goeie collectie, goeie prijzen, fijne medewerkers met veel muziekkennis!
Op t Haarlemmerplein in Amsterdam! Wil ik mijn haar laten doen, kom ik thuis met Harry Nilsson!

28. RECORD FRIEND
Wat een gevarieerd en breed aanbod in zowel nieuw als tweedehands en vakkundigheid bij de verkopers

29. PLAATBOEF ROTTERDAM
Fijne collectie 2de hands platen ook lekker zoeken, prima in bestellingen
Groot assortiment en degelijke prijzen

30. FAT KAT
Lange traditie, vele genres, leuke hoesjes voor je platendraaier.

31. PLEXUS
Prettige winkel met heerlijk oubollige uitstraling. Soms scherp geprijsd, soms niet, maar er zijn fijne pareltjes te vinden en ’t Platenmanneke kan je op leuke manier overtuigen dat ene fijne plaatje toch ook maar even mee te nemen.
Instituut in Delft! Goed gearchiveerde collectie. Vriendelijke hulp!

 1. OFF THE RECORD
  Eindelijk eens wat anders dan de standaard vinyl33. DEMON FUZZ
  Een van de betere zaken voor al je tweedehands lp’s. Kundig personeel en een zeer grote en uitgebreide collectie35. GREEN VINYL
  Na de verhuizing is dit een volwaardige vinylzaak geworden, ruime keuze, goede sfeer, kennis van zaken

  40. TUNESVILLE
  Altijd bereid te bestellen , ook die bizar moeilijk te verkrijgen persingen. Ook Tunesville is er na de verhuizing op voorruit gegaan. ruime keuze, een iets aparter assortiment

  42. GREY
  Niet alleen heeft Marthy een geweldige voorraad (te) gekke platen uit alle windhoeken, bij bijna iedere plaat heeft hij minimaal één verhaal en een lijst weetjes, die hij overbrengt met ongeëvenaarde enthousiasme!. Een bezoek aan Grey is altijd een feest!

  43. BERTS RECORDS
  Grote verzameling tweede hands, inclusief regelmatig aanvoer van japanse persingen. Regelmatig een bezoekje waard.
  Het enige adres in Den Haag waar je terecht kunt voor soul en rhythm’n’blues 45’s in prachtige staat!

  49. BIG BAD WOLF RECORDS
  Tamme weet ALLES van heavy muziek.