vinylzaak 2013

Dank voor alle reakties op deze eerste verkiezing van de Vinylzaak van het jaar, het begin van een mooie traditie in de decembermaand vol lijstjes. Glorieuze winnaar en dus vanaf nu drager van de titel VINYLZAAK 2013 is North End in Haarlem.
northend
Van harte gefeliciteerd. Hoewel ik deze winkel zelf nog niet bezocht heb (maar dat is helaas voor heel van de genoemde zaken het geval) lijkt me de overwinning terecht. Enthousiase fans, veel instores, een goede website en webwinkel en volop aanwezig in de (sociale) media. Een zaak met een rijke historie maar toch helemaal anno nu. Zoals een van de stemmers het zo mooi in een toelichting aangaf: “Wanneer je bij North End komt is het haast alsof je een beetje thuis komt. Altijd een vriendelijk woord, altijd even net dat beetje extra moeite doen voor je, wat eigenlijk niet kan kan tóch en natuurlijk heel veel fantastische instore optredens. Eigenaar Onno is de absolute king!”

Maar ook over veel andere vinylzaken werden lovende woorden uitgestort.  Een selectie van toelichtingen van de inzenders vind je onderaan deze pagina. Kortom de Vinylzaak leeft.

 

2concerto3rayelpee4PLAATBOEFrotterdam5vinylgrove          

 

Hier de einduitslag voor 2013, in totaal kregen 78 winkels minimaal een stem. In de lijst hieronder staan alle winkels, waar meerdere personen op gestemd hebben. De stemmen kwamen binnen na mijn oproep via www.lpvinyl.nl en www.facebook.com/lpvinyl  waarvoor nogmaals hartelijk dank. North End kreeg vooral veel eerste plaatsen toegewezen.  Concerto werd het meest genoemd, maar vooral als tweede of derde keus. Uiteindelijk waren het aantal stemmen genoeg voor een tweede plek in de eindlijst. De Velvet Music zaken werden vijf keer genomineerd. Hoogste eindigt het filiaal in Leiden, op de voet gevolgd door Amersfoort. De Plato zaken werden vier keer genomineerd, de hoogste notering is voor Plato Utrecht op plaats 28. Opvallend afwezig is Popeye Hengelo, wiens eigenaar Johan Dollekamp in april nog door 3voor12 werd benoemd tot platenzaakicoon van Nederland. Misschien is de beperkte aanwezigheid van deze toch markante zaak op internet een oorzaak. Of waren er te weinig stemmers uit die regio? Zo had ik bijvoorbeeld ook Evelyn Novacek uit Hoogezand wel in de lijst verwacht. Volgend jaar beter! Dat er op maar liefst negen verschillende vinylzaken uit Amsterdam is gestemd geeft aan dat de hoofdstad voor de vinylliefhebber favoriet is. Het lijstje met vinylsteden tref je verder op deze pagina aan.
Staat jouw favoriete winkel te laag of er niet bij, in december 2014 is er weer een kans.
Maar bezoek vooral in 2014 de Vinylzaken!

 

1 North End Haarlem
2 Concerto Amsterdam
3 Ray Elpee Eindhoven
4 De Plaatboef Rotterdam
5 Vinyl Grove Den Haag
6 Record Friend Amsterdam
7 Sounds Haarlem
8 Ray Elpee 2 Eindhoven
9 Sounds Venlo
10 De Waterput Bergen op Zoom
11 Platenhuis t Oor Almere
12 Velvet Music Leiden
13 Velvet v/h De Nootzaak Amersfoort
14 Music Machine Sittard
15 Fatkat Antwerpen
16 t Platenmanneke Delft
17 Tunesville Breda
18 Demonfuzz records Rotterdam
19 Kroese Arnhem
20 Waaghals Nijmegen
21 CD teek Eindhoven
22 Sounds Tilburg
23 Good times Alkmaar
24 Rush hour Amsterdam
25 Distortion records Amsterdam
26 Waaghals Arnhem
27 Any record Den Haag
28 Plato Utrecht
29 Vinylarchief Nijmegen
30 Waxwell records Amsterdam
31 Plato Groningen
32 Plato Leiden
33 Coffee & Vinyl Antwerpen
34 Vinylspot Rotterdam
35 King Kong records Leeuwarden
36 Koning Willem Deventer
37 Wim’s Muziekkelder Doetinchem
38 33/45 vinyl Leiden
39 Berts Records Den Haag
40 Second life music Amsterdam
41 Tipitana Haarlem
42 Variaworld Deventer
43 Diskid Zwolle
44 Elpee Groningen
45 Pop eye (Velvet) Alkmaar
46 Velvet Music Breda

Daarnaast heb ik ook de stemmen per stad opgeteld, zodat we kunnen zien in welke steden volgens de stemmers de meeste leuke vinylzaken te vinden zijn. Hieronder de twaalf favoriete steden met daarachter het aantal winkels in die stad, waarop gestemd is.

1 Amsterdam 9
2 Haarlem 5
3 Eindhoven 3
4 Rotterdam 5
5 Den Haag 5
6 Leiden 4
7 Antwerpen 6
8 Arnhem 2
9 Nijmegen 3
10 Delft 3
11 Breda 3
12 Groningen 4

haarlemsdagblad

Een selectie van toelichtingen bij de keuze van de inzenders:

1. North End – Wanneer je bij North End komt is het haast alsof je een beetje thuis komt. Altijd een vriendelijk woord, altijd even net dat beetje extra moeite doen voor je, wat eigenlijk niet kan kan tóch en natuurlijk heel veel fantastische instore optredens. Eigenaar Onno is de absolute king!

2. Concerto – Is en blijft trendsetter, zijn door de tijd heen altijd vinyl trouw gebleven.

3. Ray Elpee -Omdat het een kleine zaak is met een giga groot aanbod. Bovendien kan de eigenaar Ray alles wat je maar wil bestellen voor je. Altijd leuk om er rond te snuffelen en meestal uren bezig.

7. Sounds Haarlem -een enorme sortering die ook steeds wisselt, enorm veel kennis bij het personeel, altijd een fijn muziekje op de achtergrond en ook hele leuke instores. Bovendien sinds kort ook een eigen vinyllabel; hoe compleet wil je het hebben?

9. Sounds Venlo -Ben met de mannen/vrouwen meeverhuisd vanaf de platenafdeling van Dom van de Bergh in Venlo naar hun eigen platenzaak Sounds op verschillende adressen in Venlo.Moet toch eens vaker binnenlopen. Misschien het eerst (en enige?) goede voornemen voor 2014.

10. De Waterput – Veel keus, veel aanbod 2e hands, voldoende luistergelegenheid.

13. Velvet Amersfoort –want daar werken aardige mensen en zij hebben een goed assortiment.

15. Fatkat -ze hebben een goede combinatie van nieuwe & 2ehands, die in belgie hebben de geest van lux interior hoog in het vaandel , vandaar fat cat op # 1 !!!!

32. Plato Leiden -een geweldige sortering, veel kennis en op iedere vraag een vriendelijk antwoord. Ik kan niet in Leiden komen zonder er even langs te gaan.

35. King Kong -heeft een ruim assortiment aan tweedehands maar ook nieuwe platen. Voor mij de beste platenzaak van 2013!